Project Description

Tekst & Foto: Johnny Tauman
26. marts 2023

I 34 år var Lene Nielsen kirkesanger i Sankt Nikolai Kirke – eller som den hedder i daglig tale Farup Kirke. Kirken, der er fra 1155-1200, er viet til Sankt Nikolaj og er en af egnens største tufstenskirker. RYK IND RIBE er taget på besøg sammen med Lene, som med stolthed fremviser kirken, som er ret så lang fra indgangen til alteret. – Kirken kan rumme 200 kirkegængere, fortæller den tidligere kirkesanger, som har stået for såvel indgangs- som udgangsbønnen til mange gudstjenester og også medvirket ved mange begravelser og bisættelser.

Ved dagens besøg var det koldt i kirkerummet, men et sted var det nu lunt. Lene viste vejen til orglet, hvor der er varme på – og som holder herpå ved hjælp af et tæppe mod kirkerummet. – Orglet, der stammer fra 1988, tåler ikke de store temperatursvingninger. Det har flere klaviaturer og registre (orgelstemmer) samt et større pedalspil.

Kirkerummet er ofte blev fyldt med Lenes dejlige sangstemme – og hun var sammen med organisten meget bevidst om, at det kan være svært at tage nye salmer med – eller hvor der er flere melodier til samme salme. – Vi kan jo ikke hver gang synge ”I østen stiger solen op”, kommer det med et smil – og til de forskellige kirkelige handlinger er der jo en lang række salmer, som ”hører” til.

Synger stadig en gang om måneden på Margrethegården

Da Lene stoppede som kirkesanger sidst i august 2022 og blev afløst af Christian O. Nielsen, var det ikke et farvel til hverken kirken eller sangen. – Jeg har stadig ansvaret for Farup Kirkes hjemmeside og Facebook-gruppe, fortæller Lene engageret og med hensyn til sangen er der en unik fortælling. – Jeg tager sammen med den tidligere sognepræst Elin Hjuler Sørensen – ansat ved Farup Kirke fra 1987-2019 – en gang om måneden på besøg på Margrethegården, hvor vi synger og drikker kaffe sammen med beboerne i godt 1½ time, kommer det med et smil: – Vi har jo arbejdet sammen i mere end 31 år – og så er Elin god til at spille på sit transportable elorgel.

Lene nyder at tage billeder og video fra kirken med kameraet i sin mobiltelefon – og hun gør det godt! Som krøllen på besøget kan hun fortælle, at hun har fungeret som fotograf for mange, mange familier ved barnedåb: – Jeg stod lige i nærheden, så det var helt naturligt at spørge mig.

Tak for besøget!

Annonce