Tekst og foto Hasse Jørgensen, torsdag den 18. februar

Kulturen er fortsat i højsædet i den gamle bygning i Sønderportsgade på hjørnet af Puggårdsgade.

Men hvor det før var bøger og læseinteresserede, der fyldte lokalerne, er det i dag musikken og de musikglade.

Stedet er den 540 år gamle bygning, der i dag rummer spillestedet Termansens, men som tidligere rummede Danmarks på det tidspunkt ældste boghandel, nemlig Termansens Boglade, der blev oprettet i 1885 af byens senere æresborger, boghandler Chr. F. Termansen.

Indtil 1995 var der boghandel på stedet, og efter den tid førte bygningen en lidt omtumlet tilværelse, til musiker Martin Schack købte den og med succes indrettede et spillested. Som alle andre steder lider Termansens også under Covid 19 og de restriktioner, det medfører.

Men Martin Schack, foreningen Termansens og de mange frivillige, der står bag stedet, giver ikke op.

Termansens har netop leveret musikalsk take away på termansen@home, og det er blevet en stor succes med masser af følger både i ind- og udland, når der live streames koncert fra lokalerne i Sønderportsgade.

Martin Schack og folkene bag Termansens gør utroligt meget for at bevare stedets autencitet og atmosfære, og det er til fulde lykkedes.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Teknikken styres fra et par pulte og et par skærme

Selvfølgelig kan det ikke undgås, at der skal moderne teknik til, når koncerter skal transmitteres til flere tusinde mennesker over det ganske land og i udlandet, men det er ikke den moderne teknik, der fylder de gamle lokaler.

Tvært i mod. Da Ryk Ind Ribe besøgte Termansens forud for en koncert med Mathias Heise og Pelle von Bülow, blev der gjort rigtig meget ud af den rigtige stemning.

Naturligvis blev der lavet lyd- og lysprøver, ligesom billedkvaliteten blev tjekket, men der blev også gjort meget ud af hyggen med levende lys, så den helt rigtige stemning kunne skaffes.

Alt mens de to musikere forberedte sig, blev der fundet lys frem og skaffet drikkevarer. Hvor man måske kunne fristes til at tro, at nerverne ville sidde uden på trøjen op til en sådan koncert, hvor det ikke alene er musikernes kunnen, det kommer an på, men hvor også teknikken har en kæmpe betydning, foregik det hele i en utrolig behagelig og rolig atmosfære.

Det specielle ved denne aftens koncert var, at den var støttet af Region Syd. Det betyder, at der ud over musikken også skal være et andet kulturelt indslag. Denne aften var det Ribe-vægteren Sven Pedersen, der ikke alene fortalte om vægterens opgaver, lidt om byen men også om den 540 år gamle bygning, der fortsat er et af byens kultursteder.

Lys tændes, musikerne forbereder sig og vægteren fortæller.