Tekst & Foto: Johnny Tauman
8. april 2020

1.del

Nyt sportstøj fra Berri

Stoltheden lyste ud af øjnene, når den kortklippede Jan mødte kammeraterne på boldbanen – han var iklædt tidens smarteste sportstøj af mærket Berri fra fabrikken i Risskov. – Min far, Børge Larsen, havde butikken TIP TOP i Storegade, hvor der gennem Nyborgs gård blev adgang til Parkeringspladsen og Ribehallen på Hovedengen, – og han forhandlede også sportstøj, fortæller Jan til RYK IND RIBE.

Jan “Smonny” Larsen tager RYK IND RIBEs læsere en tur tilbage til en spændende barndom og ungdom fra bopælen i “Nyborgs gård” – oven på “TIP TOP”.

Kunne arve tøj – ikke sportstøj

Familien havde tre drenge, der alle interesserede sig for sportens verden – Hans, Finn og Jan.
– Vi kunne godt ”arve” lidt fra hinanden, men for det meste var det slidt op, konstaterer Jan, der fik sine første sportssko og fodboldstøvler hos Ribe Isenkram på hjørnet af Ryk Ind og Sønderportsgade. ”De første var nok Zeha, mens de senere var af mærket Adidas.

Jan bor med sin kone i den flotte ejendom på Skibbroen – på 1. sal i bygningen tv. med smuk udsigt til Skibbroen og sit fødehjem

Godt liv som barn

Jan, der i dag bor på Skibbroen, har gode minder fra livet som barn i Nyborgs gård og i ”Slipperne”. Her var masser af plads til at udfolde sig – og der kunne spilles bold og dyrkes grøntsager i en lille urtehave ned mod åen. – Her var virkelig skønt under store kastanjetræer, lyder det fra Jan, der mest så til, når brødrene fiskede i den rindende strøm: skaldere, ”niøjn”, ørreder mfl.

Familien Larsen boede i huset til venstre med forretningen TIP-TOP på stueplan. Familiernes flotte biler holdt i de primitive garager (privatfoto)

Bilvask i gården

I gården blev vasketøj hængt til tørre – og familierne kunne køre sine biler ud af de små garager og foretage bilvask, inden søndagsturen. – Familien Nyborg drev en velassorteret isenkram, hvor mange af byens spidser kom forbi og handlede og fik en god snak, mens de kunne se ud over Skibbroen, lyder det fra Jan, der jo også mindes Michelsens Ribe Isenkram og Importøren.

Cikoriefabrik brændte

Ja. Så er det jo egentlig også underligt at tænke på, at der lå en cikoriefabrik, der hvor Kolvig ligger i dag. I 1919 brændte den øverste etage – en meget kraftig brand, som strakte sig over mere end en uge med godt gang i cikorierødderne. Cikorie har en smag som af kaffe, og blev anvendt som tilsætning til kaffen – den gav drikken en mere mørk farve.

Den tidligere legeplads har ændret karakter – og de mange garager og et salgslokale er blevet erstattet af “Johansens” nye beboelseshus. Og så er der kommet parkering og trafik over gangbroen.

Nyt hus og flot renovering

I dag anvendes gården både til parkering og så fik Arne Johansen opført et nyt hus, hvor garagerne og køkkenhaven tidligere lå placeret. Arne Johansen fik i øvrigt renoveret den ”gamle cikoriefabrik,” så den i dag fremstår majestætisk med åen som nabo.

Jan havde en god skoletid, som startede i Bispegades Skole med frk. Christensen som klasselærer. Han nød at være i centrum – især, når der var boldspil på ugeskemaet.

Klassekammerater

Og hvordan var så skoletiden for Jan. Spørger man hans tidligere klassekammerater – fx Søren, Hans eller Torben, så vil de alle kunne sige: Jan fyldte meget med sin sport og viden om sport – og kommer det til faget gymnastik (i dag idræt), så var han ikke den største ørn til øvelserne med bom, tov og redskaber. – Men når det handlede om boldspil, så var han i sit es – især hvis han kunne stå på mål, lyder det.

Drengene havde først værelser på 1. sal – Jan boede lige før altanen. Senere flyttede de op på kvisten med udsigt mod Andeøen.

Flyttede op på kvisten

– Drenge kan også være bange – især for lyn og torden, forklarer Jan, når snakken går på, hvordan familien indrettede sig oven på butikken: – I mange år havde Finn og jeg værelser på 1. sal ud mod gården, men da vi blev ældre, flyttede vi på 2. sal.

Jan og Finn boede i ungdomsårene i de to kvistværelser i ejendommen th for “porten til Hovedengen” – Jan havde kvisten med tre vinduer.

(fortsættelse følger fredag)