Project Description

Månedens kunstværk, september 2021: Pauline Thomsen (1858–1931), Sommerens farvel til efteråret, 1929. Olie på lærred, 115×177 cm. Ribe Kunstmuseum. Tekst og foto Ribe Kunstmuseum.

Et drømmende, æterisk landskab, hvor grænserne mellem enkeltdele står udefinerede. I forgrunden leder grønne og brune farver blikket hen til det store træ. Malet med en tynd sort maling på en massiv baggrund af blåt, virker træet næsten gennemsigtigt – som et slør – men formen er tydelig nok til, at vi kan afkode det. Buskadset længere til venstre i billedet skaber overgang til mellem- og baggrund. Gennem farverne skaber Pauline Thomsen et sindigt perspektivsystem, hvor de røde og brunlige farver trækker fremad, og de blålige trækker bagud. På denne måde ser vi en dybde i landskabet uden hjælp fra rumdannende linjer.

Der findes fem kunstværker af Pauline Thomsen på danske museer, og et af dem findes på Ribe Kunstmuseum. Pauline Thomsen debuterede på Charlottenborgs Forårsudstilling i 1885 efter endt uddannelse på Vilhelm Kyhns malerskole – som var det mest populære uddannelsessted for kvindelige malere i årene 1860–1900 – og var herefter jævnlig deltager på både forårs- og efterårsudstillingerne.  Herudover var hun også deltager på udstillinger i USA, Tyskland, England og Frankrig og fik sin egen soloudstilling på Charlottenborg i 1917.

Annonce