Rykindribe-RETROEN: Alt var meget større dengang, hvor den årlige skovtur var bestemt af de lysegrønne bøgeblade.

Tekst og foto: Johnny Tauman
7. juli 2018

Det var stort – ja rigtig STORT, når skolen tog på udflugt til skoven for at se bøgen, som var sprunget ud. Klasserne på Bispegades Skole tog opstilling i de to skolegårde – og med fanen i spidsen marcherede alle børn og lærere forventningsfulde over Dagmarsbroen – forbi Banegården og ad Grønnestien til skoven. Og man gik ”ordentligt” uden at skubbe til hinanden!

Den smukke vej til skovpavillonen

Alle børn blev samlet omkring en stor plads, hvor der var forskellige boldlege – og nogle gange kørte de brune MR-tog forbi mod øst.
Men! Det hele var meget større end ved gensynet en juli dag godt 50 år senere.

Galgebakken var meget HØJ

Spændende, når man i 7. klasse måtte tage over til Galgebakken

Det var muligt at handle i den lille kiosk ved Plantagevej, hvor også en række lærere havde til opgave sikkert at få børnene fra 7. klasse over i friheden i ”den store skov” med Galgebakken.

Der foregik mange tvekampe, hvor Maren Spliid mistede livet

Her legede nogle af børnene fangeleg – skubbede hinanden i tvekampe ned ad den enormt høje galgebakke, mens de første par gik hånd i hånd på stierne ud mod Farupvej og Lundgårdsvej.

Der foregik mange tvekampe, hvor Maren Spliid mistede livet jf tavlen i Sønderportsgade

Det var STORT som klasse at stå på bakken – og alle andre var skubbet ned 🙂

Nogle af de ældste elever gik hånd i hånd på “kærlighedsstien”

Og så var der vand i bækken, som skar sig gennem skoven – og enkelte nåede da også at fejle et spring over vandløbet med våde sko / tøj som resultat.

Alt var meget mindre

Alt var blevet mindre!Da RYK IND besøgte Galgebakken var den knap så høj, som erindringerne havde tegnet – og vandløbet havde ændret karakter til en tør ”kanal” fyldt med knækkede grene – selv broen stod mærket af fortiden.


Spring over bækken var også en god beskæftigelse
– idag er bækken tørlagt

De yngste spillede bold og legede “gamle lege”

Nå, tilbage til østsiden af hovedvejen. Den ”store plads” er godt nok ikke ret stor – men hyggelig og omgivet af vilde hindbær samt mulighed for at nyde en madpakke.

Hele skolen var samlet på den “enorme” plads bag kiosken

Man spillede rundboldkampe, mens nogle spiste medbragte “klemmer”.

Hvor de brune MR-tog kørte forbi fra tid til anden, som holder det grønne Arrivatog flere gange i timen ved den senere anlagte station Nørremarken.

I løbet af formiddagen kørte et par brune MR-tog forbi – langt borte.

I dag holder toget ved Nørremarkens station flere gang i timen

Skovpavillonen og Puggaardsminde

Nogle børn ledsaget af voksne undersøgte skovområdet nærmere og kom forbi en af datidens store attraktioner – Skovpavillionen.

Den smukke vej til skovpavillonen

I dag er der kun minderne – pladsen er tom

Skovpavillonen sluttede sin æra midt i 70´erne, efter at ejerne af Hotel Dagmar, Tage Petersen i begyndelsen af 60´erne havde bygget om for 10.000 kr.

Skovpavillonen – tidspunkt for optagelse ukendt

Skovpavillonen – tidspunkt for optagelse ukendt

Senere i 70´erne forsøgte familien Grimstrup Sørensen sig både med drift af Skovpavillonen og Puggaardsminde – senere Caroussellen. Det hele lukkede ned i 1976.

FÆLLESSKABET!

Besøget denne julidag – selvom det var et helt andet billede, der blev tegnet på nethinden – rykker dog ikke ved oplevelsen af skoleudflugten – FÆLLESSKABET byggende på bøgens nyudsprungne lysegrønne blade og de mange skovbær. Og det var der plads til i årsplanen!

Der er og var masser af bær i skoven

PS! Valdemarskolen havde også en tilsvarende tradition!