Tekst og foto: René Jørgensen
24. november 2024.

Retro: Historie fra Ribe, publikationer fra Sparekassen Sydjylland

Mange år i bankverden, 30 år som formand for Tulipan komiteen. Mange år som håndboldspiller i RHK i divisionsrækken. Arbejdsopgaverne har været mange, men den travle mand, er altid parat til at give en hånd med, og kontaktfladen er stor. ”Har du brug for hjælp, så gå til en travl mand” – citat Søren Tang Sørensen, Ribe.

Og en travl mand er Preben Fog Svendsen. Henslængt i en behagelig lænestol i hjemmet i Kalvslund, er Preben tilbage i bankverden for en kort stund. RYK IND RIBE er på besøg til en snak om de mange publikationer Sparekassen udgav, der kan bidrage til en retroserie i netavisen.

Tilbage i Ribe i 1969 efter endt militærtid ved livgarden i København, begyndte Preben Fog Svendsen i Landbosparekassen, der senere kom til at hedde Sparekassen Sydjylland i Saltgade. Robert Overballe, der var direktør, fandt på, at Sparekassen skulle fortælle Ribes historier i små publikationer. Den opgave fik Preben, der var informationschef.

Vi har kigget lidt i hæftet af malermester Chr. Brogaard som samlede og skrev historie under titlen” Hvad jeg ved om Ribe og løjerlige ripensere”.  En publikation fra januar 1988

Fotograf Bodil Hauchild:

Fotograf Bodil Hauchild var en dame af det bedre selskab, i hvis kredse livet formede sig sådan, at man skulle spille på klaver, tale fransk, male på fløjl og i øvrigt håbe på, at en passende frier ville dukke op. Frk.  Hauchild var en kunstner i sit fag og fik til opgave at fotografere de kongelige i Stift-amtsgården. Og det gjorde hun så godt, ved på fotografiet af Kronprinsesse Louise at kunne fjerne alle de grimme rynker og knopper hendes ansigt var behæftet med. Det medførte, at frk. Hauchild blev udnævnt til kgl. Hof fotograf.

Billig kaffepunch og ingefær i bagdelen og markedsgæsten Sine:

I Porsborgs kælder, hvor P. Mikkelsen var beværter, kunne man købe en kaffepunch for 10 ører, og en hel favn kostede 1 krone, uanset om man kunne favne over flere.  På nordsiden af domkirken afholdtes hestemarked, hvor et gammelt øg blev kvikket op med peberkværn eller ingefær i bagdelen. I Tingslippe var fåre- Sine den førende markedsgæst, hvor hun blandt sine 80-90 får svansede rundt iført lang sort snavset kjole med kantbånd forneden. Det var sjovt at se, når hun med kjolen fejede rundt med fåre-perlerne.

Bette mand i Klostergade:

I Klostergade boede Bette mand, han var karruselejer. Karrusellen blev trukket af et orgel med 2 mand på løbebro henover hestene. Karrusellen blev en dag stillet op ved Endrup Kro, 2 km nord for Bramming. Kroen var stråtækt, og en skønne dag gik der ild i kroen. Den stærke varme satte karrusellen i gang. Orglet spillede melodien ”Ach, du lieber Augustin”, og da ilden fik fat i karrusellen, spillede den ”Dengang jeg drog afsted . Ach du lieber, bette mand fik aldrig en karrusel mere.

Vi bringer hver søndag fortællinger fra Sparekassen Sydjyllands publikationer.