LørdagsRETROEN: Biografen som oplevelsesrum
Tekst, foto og collage: Johnny Tauman
”Kampen om Næsbygård”, ”Uden en trævl”, ”Soldaterkammerater”, ”Olsen banden” og ”Zorro” var storsælgende film, der var på plakaten i Ribe Bio i perioden 1960-70.
TV truede dansk filmbranche
TVs hastige udbredelse i de danske hjem truede biografernes billetsalg – og derfor vedtog man Filmloven af 1964 med økonomisk støtte til en trængt dansk filmbranche.
Bredt spektrum af film
Der blev produceret mange film i perioden – og genre viften var bred. Lad os blot nævne Panduros sorthumoristiske ”Naboerne” – en nabofejde i et sommerhusområde. Skæbnefortællingen ”Balladen om Carl Henning” fra det sønderjyske marskland. Og ”Uden en trævl” med Ib Mossin og Anne Grethe Nissen, der skulle skrive dagbog om sine erotiske erfaringer fra rejser i Europa til en sexologisk afhandling.
Genoplev biografturen
Men hvad husker vi egentlig om selve biografturen – og hvordan blev vi orienteret om kommende film? Flere uger før filmene fik premiere var der inspirationsudstillinger i glasmontre i Biografens forhal – med farverige filmplakater og sort/hvide fotos fra filmene.
Når dagen endelig oprandt – og man troppede op på, så nåede køen ofte helt ud til Sct. Nicolai Gade. Langsomt bevægede man sig forventningsfulde frem mod billetlugen – og håbede trippende hele vejen til billetdamen, at de røde lamper forblev slukkede.
Fra billetluge til kontrolløren
Der var to billetluger – men som oftest var kun den ene i brug – og med betaling med mønter og sedler, så var det en langsommelig proces!
Endelig var billetterne i hus – og turen gik så ned ad en række trapper til foyeren med de bløde sofaer og flotte udstillinger. Nu var det tid til at handle slik i Olga Nissen lille butik – og der røg ”rustne søm”, guldkarameller og lakridser – hovedsagelig piratos over disken i en lind strøm.
Ved indgangen til selve salen stod kontrollør Andreas Schmidt med flot kasket – og han var principfast! Dørene blev først åbnet 10 minutter før forestillingen skulle begynde.
Imponerende biograflokale
Opad nogle få trappetrin – så åbnede salen sig for biografgæsterne. Foran lå cowboyrækkerne – og vendte man blikket 180 grader, så var der loge pladserne og så ellers mange rækker op til de fire små glasruder, hvorigennem filmene blev vist fra operatørrummet.
Den bagerste række fra også dengang eftertragtet – specielt af kærestepar, som kunne holde i hånd og kramme under forestillingen.
Tæppet gled til side
Når lyset langsomt fadede ud, blev det store røde tæppe foran lærredet trukket til side – og straks faldt roen over lokalet – selv Gutenberghus´ reklamer skulle nydes i fulde drag. Kun ”Zorro”-filmene søndag eftermiddag kl. 16:00 havde et helt andet koncept: her hujede og piftede publikum inden filmen begyndte!
Familiefilm trak fulde huse
”Kampen om Næsbygård” og ”Min Søsters Børn” kunne samle hele familien – og billetpriserne var til at betale – også selvom familien ofte kun havde en indtægtskilde. Der blev sparet op til biografturen!
Midnatsgysere og filmklub
Der blev forsøgt med forskellige tiltag for at fastholde publikum! Der var ”Gåsehud” med start kl. 23:00 – de var virkelig scary (skræmmende). Og så var der forsøget med musikfilm (fx The Beatles), hvor der blev stortudet på cowboyrækkerne og endelig en biografklub for børn, som blev formidlet gennem skolen – filmene her blev ofte vist lørdag eftermiddag!
Aftenen sluttede hos August
Efter biografforestillingen strømmede mange over til August´ mobile pølsevogn – en rød/hvid malet Citroen Welly. August serverede med en cigarstump i mundvigen mange kogte og ristede pølser / medister, men var også med på kradsere: en bolle med ketchup og mega stærk sennep. August havde som en af de første anskaffet et mini sort-hvidt tv, som konstant gik i baggrunden. Og ja! De hygiejnemæssige krav var der ikke fokus på dengang!
Appendix
Se billedserien – og forestil dig turen fra gaden til siddepladsen foran det store lærred! Der var mange velovervejede deltaljer undervejs! De første biografer lå dels på hjørnet af Storegade (i dag Overdammen) og Fiskergade (Kosmorama), mens Ribe Biografteater lå der, hvor Ribe Kommune tidligere havde administrationsbygning / parkeringsplads.
I dag går turen til Esbjerg eller Rødding, når oplevelsen står på biograffilm med popcorn og cola, men den gamle biograf har fået et nyt og helt anderledes liv.