Tekst og arkivfoto Hasse Jørgensen, fredag den 9. februar 2024

Det bliver bestemt ikke lettere at være ældre og skulle have sine evner som bilist prøvet.

Uden at have hørt kørelærerne, har Færdselsstyrelsen bestemt, at fra 1. april er det slut med at lave de såkaldte Vejledende Helbredsmæssig Køretest, VHK, i en lang række byer i Danmark, herunder Ribe. Det betyder, at hvis en ældre bilist fra eksempelvis Spandet eller Roager skal have en VHK-test efter 1. april, skal vedkommende til enten Esbjerg, Kolding eller Aabenraa for at få lavet testen.

Det betyder, at bilisten skal køre længere for at få testen, og at vedkommende kan komme til at køre i en by, hvor vedkommende overhovedet ikke er kendt og ikke kunne drømme om at køre bil.

Det er en kendt sag, at mange ældre kun kører i lokalområdet, og ved udstedelse af kørekortet kan myndighederne ifølge kørekortdirektivet bestemme, i hvilket område kørekortet gælder – f.eks. i en radius af ti kilometer fra hjemmet.

Flere kørelærere har overfor Ryk Ind Ribe udtrykt frygt for, at flytningen af VHK til Esbjerg er første skridt i at nedlægge teoriprøverne i små byer som Ribe og til sidst måske de praktiske prøver, så køreprøverne fremover skal foregå i Esbjerg, Aabenraa eller Kolding her i lokalområdet.

Formanden for Dansk Kørelærer Union Ribe-afdeling, Karl-Erik Kristensen, Toftlund, er bestemt ikke begejstret for flytningen af VHK og han fortæller, at det er den helt klare holdning i unionen.

– Det er et fejlskud, lyder det ganske enkelt fra formanden.

På Færdselsstyrelsens hjemmeside hedder det, at ordningen laves for at prøverne kan blive mere effektive og for at finde prøvesteder med ”objektive” kriterier.

– Man risikerer nu, at ældre mennesker kommer til at køre i byer, hvor de ganske enkelt ikke kunne drømme om at køre, fordi det er ukendt område. Det er mennesker, der er nervøse i forvejen, og jeg har spurgt ældre, hvor de i givet fald gerne ville køre. De har svaret byer, hvor de er kendte.

Flere kørelærere har udtrykt frygt for, at det er starten på at lukke både teori- og køreprøver i de små byer?

– Det kan vi ikke vide noget om. Styrelsen har før lavet ting, vi var uenige i. Men nu er vi ude i gisninger, og dem vil jeg ikke give mig af med.

– Vi kan altid se spøgelser, men det vil jeg ikke. Fra Dansk Kørelærer Union vil vi gøre alt for, at det ikke sker, slår Karl-Erik Kristensen fast.

Det har i skrivende stund ikke været muligt at få en kommentar fra Færdselsstyrelsen. Vi ville bl.a. gerne vide, hvad ”objektive” kriterier dækker over, og hvad der gør den ene by mere objektiv fremfor den anden.

Fakta

Vejledende Helbredsmæssig Køretest er en prøve, som bilisten kan blive bedt om at tage, hvis der er tvivl om, bilistens evne til at køre bil af helbredsmæssige årsager. Det kan skyldes alderdom, sygdom eller andre årsager.

Beskeden kan komme fra politiet eller ens egen læge kan bedre om VHK, hvis lægen ser tegn på, at køreegenskaberne ikke er så gode, som de skal være. Der bliver sat en frist for, hvornår testen skal være gennemført, før kørekortet kan bevares.

Testen varer en halv times tid og foregår ved, at bilisten sammen med en førerprøvesagkyndig kører en tur, hvor den førerprøvesagkyndige kan vurdere bilistens køreegenskaber.

Hvis alt går godt, beholder bilisten kørekortet. Hvis den førerprøvesagkyndige er i tvivl om køreegenskaberne, kan bilisten indkaldes til en orienterende køreprøve, og i værste tilfælde kan den førerprøvesagkyndige inddrage bilistens kørekort på stedet. Det hører til sjældenheder.