Tekst Hasse Jørgensen, arkivfoto, onsdag den 21. juni 2023

I løbet af sommerferien kan gæsterne på Vadehavscentret opleve en række spændende pop-up aktiviteter i et nærmere fastlagt program.

En naturvejleder vil hver gang sætte gang i aktiviteter, hvor store og små fx kan være med til at dissekere en blæksprutte, en fisk eller en fugl, springe med springstav, lave tangsalt eller se en sæl indeni.

Der startes onsdag d. 28. juni kl. 10.30, hvor emnet er blæksprutter og andre bløddyr

Deltagerne dissekerer både blæksprutter, muslinger og snegle. Desuden eksperimenteres der med, hvordan muslinger spiser, graver og måske ligefrem svømmer?

Snegle er jo langsomme – troede du! Men faktisk kan de både sejle, lave vilde rullefald og lugte mad på lang afstand – hvis det virkelig gælder.

Natuvejlederen hjælper med at sætte eksperimenter op og fører kniven, når deltagerne skal se, hvad der er inde i de bløde dyr!

Tirsdag d. 4. juli kl. 10.30 er det havpattedyr -sæler og marsvin, der står for tur.

Hvorfor ser pattedyr så forskellige ud? Nogle har hale og andre har finner eller luffer!

Deltagerne undersøger de forskellige organer og knogler hos Vadehavets havpattedyr, hvad de benyttes til, og meget mere.

Pattedyrs organer ligner hinanden og derfor også menneskets rigtig meget, men der er nogle forskelle, som der  stilles skarpt på. Der skal tales om tilpasning og ændringer i kroppen. Både sanser, organer og skelet har ændret sig, for at tilpasse sig det liv, som mennesker eller dyr lever. Hvorfor har sæler et tykt fedtlag under pelsen? Hvordan jager marsvin og hvordan er de særligt tilpassede til det liv, de lever?

Tirsdag d. 11. juli kl. 10.30 kan deltagerne prøve at springe med springstav.

En springstav er et redskab, som beboerne i marsken brugte for at kunne bevæge sig rundt i områder med mange kanaler. De kunne springe over grøfter og vandløb med den lange stang, som har en tværklods for enden for ikke at synke for langt ned i bunden. Du kan denne dag prøve dine egne evner indenfor kunsten at springe med springstav.

Tirsdag d. 18. juli kl. 10.30 står der dissektion af edderfugle på programmet.

Deltagerne dissekerer edderfugle på Vadehavscentret. Edderfuglen er en af de talrige fuglearter, der besøger Vadehavet. Deltagerne åbner op for en og ser, hvordan de er opbygget indeni. Genkender deltagerne nogle organer fra os selv? Er der nogle forskelle? Er man heldige, kan man måske finde ud af, hvad den har spist og måske finder man endda parasitter i den.

Torsdag d. 27. juli kl. 10.30 går det helt i fisk!

I løbet af dagen kommer deltagerne til at dissekere både store og små fisk. Desuden eksperimenterer man med, hvordan muslinger spiser, graver og naturvejlederen hjælper med at sætte eksperimenter op og føre kniven, når deltagerne skal se, hvad der er inde i fiskene!

Tirsdag d. 1. august kl. 10.30: Tangsalt og skørbug.

Gennem tiden har planter været brugt til både mad og medicin, og det er ikke anderledes for planterne i Vadehavsområdet. Naturvejlederen vil fortælle om planternes fantastiske egenskaber og om, hvordan de er tilpasset det særlige miljø, der udgør Vadehavet. Der skal også laves tangsalt, og måske kan du få lidt med hjem?