Tekst, Foto & Video: Johnny Tauman
11. juni 2024

Hvordan sikrer man, at 43 musikere med vidt forskellige kompetencer, baggrund og instrumenter kan spille sammen i en tre timers workshop? Svaret er enkelt: Tove de Fries!
RIBE DANSE OG SPILLEMANDS LAUG gennemførte i lørdagens stævne for dansere og spillemænd workshops med mulighed for at blive inspireret og dygtiggøre sig. RYK IND RIBE overværede, hvordan Tove de Fries med sit violinspil tryllebandt musikerne – og fik festsalen i Ribelund til at svinge, når hun præsenterede eksempler på sin fars og bedstefars musik.

Familiens spor

Tove de Fries er den yngste af otte børn og stammer fra området nær Hejnsvig, hvor forældrene drev et husmandssted. Og Tove fik smag for at spille, da hun var teenager – og fulgte derfra i familiens fodspor som spillemand – der er faktisk en ubrudt linje: – Min far, min farfar, min oldefar, min tipoldefar, min tiptipoldefar …. og mange, mange flere var spillemænd.
Tove de Fries (født i 1972) er cand. mus. pæd. muma. Forkortelsen dækker over en diplom uddannelse i Musik Management – og cand. mus, der dækker undervisningskompetencer inden for musik.

Fik 43 musikere til at svinge

I dag bor Tove i Sønderho, hvorfra hun er i en medrivende og inspirerende proces – og med sit lune og smilende væsen fik hun 20 violiner, 5 harmonika, en kontrabas, en mandolin, klarinetter, tværfløjter og blokfløjter i et berigende samspil.

Under workshoppen gjorde Tove opmærksom på, at violinspillerne ville få en række fif og trick fx med at løfte lillefingeren, når buen løber over strengene.

Nogle spillede efter noder – de fleste efter gehør

 

 

Tak for en god oplevelse!