Tekst & Foto Johnny Tauman
14. juni 2020

Første kapitel af 2

Tomas drømmer om et landsted, hvor han kan udvikle Hjortshøj Angora. – Men det bliver nok ved drømmen, forudser Anette, der er gift med den uddannede landmand, som har dyrevelfærd som topprioritet. Men man kan nu aldrig, vide, nu hvor hobbyen med Angorakaniner har vokset sig større og større.

Den tidligere fodermester Tomas har fokus på dyrevelfærd – Angorakaninerne går på fast bund og strøelse.

26 Angorakaniner

Tomas viser med stolthed RYK IND RIBE den indrettede ”stald”, hvor 26 kaniner opholder sig i bure med fast bund og halmstrøelse, der udskiftes løbende. – Vi havde i starten færre kaniner på hobbybasis, fortæller Tomas, der har fuldtidsjob ved siden af arbejdet med kaninerne, hvor han støttes af datteren Anna Vilde. Familien, der også har en søn, Ebbe, boede tidligere i Tangekvarteret, men har nu fundet et nyt hjem på en stor hjørnegrund på Tranevænget.

Firma etableret

Mens Tomas tager sig af det praktiske i ”stalden”, så er Hjortshøj Angora blevet momsregistreret og fået CVR-nummer. Det er Anette, der tager sig af de regnskabsmæssige sider – og som også har designet bandarolen til Angora-ulden samt har ansvar for markedsføringen.

Tomas viser her et fed lækker Angor-uld – Hjortshøj producerer do typer garn, som også findes i forskellige farver.

Klipning 4 gange om året

Angora kaniner kan klippes fire gange om året – og når ulden er spundet, så er kunderne parat til at betale den høje pris. – Vi klipper selv kaninerne, forklarer Tomas, der er ferm til at benytte maskinen. Ulden samles, så der kan leveres en større mængde til en af de to spinderier, som Hjortshøj Angora benytter. I Danmark drejer det sig om Hjelholts Uldspinderi, der ligger i Hesselager på Fyn, men der sendes også uld til Karlsbergården i Sverige.

To typer garn

I Danmark kan der kun spindes, hvor der er 1/3 Angora og 2/3 Merino uld, mens svenskerne har mulighed for 70 % ”ren” Angora og 30 % uld fra får. Der er bare et lille men i forhold til den reneste Angoragarn: svenskerne spinder kun i december måned.

Nysgerrig Angorakanin er ganske tryg ved fotografen.

Nysgerrige kaniner

Men lad os lige tage et besøg ind i ”stalden”, som er indrettet i et gammelt brændeskur. Tomas viser stolt nogle af de Angorakaniner, som endnu mangler at blive klippet i denne omgang. Han fortæller, at kaninerne kan klippes første gang, når de er 8 uger gamle, men så er udbyttet også ganske begrænset: 15-20 gram.
Den normale kadence mellem klipning er 91 dage +/- 3 dage. Det bedste udbytte en Angorakanin er givet 321 gram, hvor den højeste ydelse er 403 gram.

Anette står selv for indfarvningen af Angoragarnet

Flere farver

En banderole med 70 % Angora vil koste omkring 399,-, men det er jo ikke den pris Hjortshøj Angora får ind. Men forretningen udvikler sig hele tiden – og ud over den hvide Angora, så er det nu også muligt at købe indfarvede. – Jeg står selv for indfarvningen, fortæller Anette, der kan fremvise nogle fed i lækre farver.

Sjal til 1000

Datteren Anna Vilde – som på bedste vis lever op til sit navn og gennem vild leg har fået et blåt øje – viser har et sjal strikket i angoragarn til en pris til omkring 1000,- i materialer.

(Fortsættes mandag)