Tekst & Foto: Johnny Tauman
19. februar 2023
På den sidste dag i vinterferien – endda Fastelavnssøndag – ser Søndagskrydderen på renoveringen af flere ting – offentlige som private: Arbejdet med at udskifte egeplanker med granitblokke på Odins Plads bliver færdig i løbet af den kommende uge – længere tid vil det tage for to store bygningsrestaureringer på Skibbroen på ejendomme, der er bygget tilbage i 1926 og 1852.
Desuden ser vi på kloakriste med Ribes byvåben og endelig kommer vi ind på afvandingen af Ribe Marsken med link til en af de nyeste artikler fra 28. februar 2020.
God søndag!
Nye granit blokke på Odins Plads
Esbjerg Kommune er godt i gang med at udskifte egeplankerne rundt om Odins Plads. – Vi har fået 1. levering af granitblokkene fra Sverige på plads, fortæller projektleder Karsten Gram. Han oplyser, at de sidste sten efter planen bliver leveret i den kommende uge – og dermed kan arbejdet snarest færdiggøres. Der er tale om noget fugearbejde.
Historiske kloakdæksler
Forskellen ligger i detaljen! Længe før kommunesammenlægningen sørgede hver enkelt kommune at få sit byvåben placeret så mange steder som muligt. I Ribe Kommune valgte man, at kloakdæksler skulle bære byvåbnet baseret på segl kendt siden 1256. Byen fik i sin storhedstid lov til at føre kongevåbnets tre løver i sit eget våben, hvor også Ribes vartegn – Domkirken fik plads (datakilde: Wikipedia).
Kloakdækslet ligger mange steder i byen – her et eksemplar fra Bispegade.
Renovering af bygninger
På adresserne Skibbroen 29 og 31 er der godt gang i to store renoveringer. Den røde høje beboelsesejendom med 8 beboelsesenheder, hvor udsigten er fænomental, får udskiftet taget samt en gennemfugning af murværket. Bygningen blev opført i 1926 med et bygningsareal på 498 m2 på en 308 m2 stor grund.
Ved siden af ligger den hvide ejendom – “Aldershvile“, der blev opført i 1852 af købmand og fabrikant Christian Giørtz.
Huset kaldtes også for “den engelske villa”, da rygtet sagde, at Giørtz på en rejse til London havde forelsket sig en villa ved Themsen.
Ved hjemkomsten var det formodentlig arkitekten Nebelong, der fik til opgave at tegne en kopi af villaen.
Senere blev der bygget et trappetårn til huset, hvorfra Giørtz kunne sidde og nyde udsigten over marsken og afvente sine skibes hjemkomst fra fjerne lande. I
brandtaksationsprotokollen skrev vurderingsmændene, at huset var “en smuk og usædvanlig elegant udstyret beboelsesejendom”.
(kilde: Ribe Byhistoriske Arkiv).
Afvanding i Ribe Marsken
Ribe-marsken har i årtier søgt afvandet / eller måske nærmere tilpasset vandstanden i Ribe Vesterå. Der var specielt fokus på engarealerne, dengang de indgik som vigtige elementer i produktionen af fødevarer. Jordstrukturen gør, at der ikke kan anvendes drænrør – derfor må grøfterne til enhver tid kunne lede vandet frem til Ribe Vesterå. Som det fremgik midt i torsdagens tåge, var der masser af vand i grøfterne – her ved Kammerslusevej, hvor der var en synlig bevægelse af vandmasserne.
Sårbarhed – jf. Slots- og Kulturstyrelsen
Engarealerne er sårbare overfor afvanding og opdyrkning, der vil ændre marskens karakter i væsentlig grad. Marsklandskabets specielle åbne karakter er også meget sårbart overfor opførelse af ny spredt bebyggelse, særligt landbrugsbyggeriets store volumener eller vindmøller. Ligeså vil beplantning og yderligere intensiv opdyrkning af engarealerne, med eksempelvis høje majsplanter, skade marskens meget åbne karakter og mindske det sammenhængende areal, der opleves som marskland.
Læs mere om Landskab – Marsken ved Ribe Å: HER