Tekst & Foto: Johnny Tauman
21. oktober 2018

Rykindribe-RETROEN: Tangevejs historie fra begyndelsen til vandretur i 60`erne

Hvem tænker i dag over, at Tangekvarteret fra ca. år 1900 – som led i regeringens egnsudvikling efter tabet af Sønderjylland i 1864 – blev etableret som et stort nyt kvarter øst for Ribe bykerne. Der blev sat gang i byggeriet af flere offentlige institutioner i denne del af Ribe. For god orden skyld skal det lige nævnes, at jernbanen kom til byen i 1874 – og blev placeret nord for åen og forbundet med en akse med gadegennembrud til Det gamle Rådhus.
Omtrent samtidig med Tangekvarteret kom der også to andre kvarterer til: Kurveholmen og Kongensgade.

Flere store institutioner

Udbygningen af Tangekvarteret påbegyndtes ved århundredskiftet og foregik over en lang periode, bl.a. med flere store institutioner. Det gælder fx Sygehuset, som nu er indrettet til Sundhedscenter mm, og Seminariet som i dag forhåbentlig som SeminarieHuset kan anvendes af byens borgere.
Samtidig udgør Ribelund en bydel for sig, der nu også benyttes som rekreativt udflugtsområde.
Der har været mange kendte arkitekter involveret i byggerierne, og der er mange bevaringsværdige bygninger og miljøer i dette grønne område.
I samme periode opførtes et stort villabyggeri i Tange området.
Der var i de første mange år vanskeligt at komme frem på Tangevej, idet der endnu ikke var anlagt en rigtig vej (se blot på billederne).

En tur ad Tangevej i 60´erne

Hvis vi bevæger os ud af Tangevej, så er det første vi møder på ”den forkerte side” af jernbanen -på højre side – det tidligere vandtårn. Det er 30 meter højt og er opført i 1907 til institutionen Ribelund. I 1952 blev vandtårnet renoveret og udvidet og fungerede helt frem til 1990.
”Den forkerte side” af jernbanen er et begreb, som florerer – og høres bla. også i Esbjerg, Tjæreborg, Bramming, Gørding og såmen også i Ribe – nu nærmest for at fortælle om forskelle i huspriserne.

Ribelund og beboerne en del af gadebilledet

Den officielle vej ind til Ribelund ligger samme sted i dag – i 60´erne møder Ribes borgere mange beboere her fra dels på Banegården dels i bybilledet. Nogle går selv – andre kommer i smågrupper med plejepersonale. De fleste husker sikkert ”Lille Jens”, som altid var storsmilende med en vinkende gestus – og som kendte togtiderne!
Ribelund opfører på et tidspunkt en meget høj afskærmning langs Tangevej.

Mange små butikker

Kaster vi blikket til venstre, så er der rigtig mange butikker –  først VVS – så kommer barberen Sven, som senere mistede begge ben, Strømpe-Thomsen og Bager Dan.
Lidt længere ad Tangevej har slagter Juncher en mindre butik, men velbesøgt butik. Bevæger vi os længere ud, ligger Ribe Taxa og Møllebakkens cykler og ikke mindst Thyra Kjær. Her kommer mange af byens kvinder for at gøre en god handel til rimelige priser.
Bag ved dameforretningen fremstiller lædervarefabrikant Keldorff bla. ??

Sygehus og brandattentat

På toppen af bakken ligger Ribe Sygehus med kapellet. Sygehuset fungerede ind til lukningen i 1998. Det var en dramatisk beslutning, hvor Amtsrådet for første gang havde politibeskyttelse med to granvoksne betjente uden for og chefen for kriminalpolitiet Jens Jørn Søndergaard inden for døren til amtsrådets mødelokale. Årsagen var den seneste tids brandattentater mod amtsborgmester Laurits Tørnæs og sygehusudvalgsformand Thyge Nielsen samt rudeknusning.

Samling af butikker

På Tangevej 14 åbner el-installatør Egon Fogtmann midt i tresserne El forretning med lamper og hårde hvidevarer. Firmaet lukkede i 1989.
Omkring Havedal er der både cykelhandler og vist nok en anden butik i kælderen – vi taler om bygningen på venstre side på hjørnet af Tangevej og Kinchsvej.
Herpå kommer mini markedet Sesam og bager Andersen på hjørnet af Tangevej og Stadionvej.

Bank, grillbar og BP

Og som noget helt specielt, så bygger Sydjysk Landsmandsbank i 1962 (senere overtaget af Provinsbanken) en filial overfor på adressen Tangevej 67. ”Tange Bank”, som den hed i folkemunde, lukkede 1987.
I boligforeningsblokken er der både ”Min købmand” og slagter Christensen – mens gartneren ligger på hjørnet af Tangevej og Hans Jakobs Vej.
Og så kommer tankstationen – BP og på samme matrikel en Grillbar. Det er Grillbaren vi møder først.
Oprindelig var planerne, at der skulle opføres et butikscenter på grunden – Tangevej 34-36, men da konjunkturerne ville det anderledes, blev det så en servicestation med butik, vaskehal og biludlejning, der blev resultatet – i funktion fra 1965 til 1995.

Efter gåturen med 60´er øjne kan du måske huske endnu mere – så skriv gerne videre på RYK IND RIBE-debatten – og læg gerne billeder ved