Tekst: Johnny Tauman
9. juli 2025

(Artikel II af II)

Ribe Dyrskue og broen over Ribe Å ved århundredskiftet tegning af Tom Petersen. Postkort fra Torben Hestehaves samling.

En af de fineste traditioner ved Ribe Dyrskue var i mange år opførelsen af en midlertidig træbro over Ribe Å fra Skibbroen til Hovedengen. Den blev kendt som ”Broen mellem land og by” og var både en symbolsk og praktisk forbindelse, som gjorde det nemt for byens borgere at strømme til dyrskuepladsen.

En permanent bro, men ikke i 1966

Jubilæet i 1965 bliver dog sidste gang, at den traditionsrige bro bliver opført fra Skibbroen. Borgmesteren lover nu, at tiden er inde til at opføre en permanent forbindelse, om end der ikke gives garanti for, at det kan nås til næste år. Den nye permanente bro skal gå fra isenkræmmer Nyborgs ejendom og til Hovedengen – som vi kender det i dag.
I Vestkysten kan man læse at tømrermester Georg Peters under dyrskuefrokosten i muntre vendinger fortæller om ”forbindelsen mellem land og by” og lidt om broens historie.
”Peters fortalte fornøjeligt om tiden efter genforeningen, da man for at få broen færdig satte en flaske brændevin på den anden bred . Den måtte først røres, når forbindelsen var skabt.
Han mindedes også den tid, da der næsten skulle en ministeriel tilladelse til for at skaffe en pakke søm til broen.”

Her ses et foto af den sidste gang broen opføres over Skibbroen i 1965.

En alternativ placering af træbroen

Den permanente bro når ikke at blive klar til dyrskuet i 1966, og man opfører derfor igen en midlertidig bro – men denne gang på stedet, hvor den permanente bro skal ligge. I Vestjysk Aktuelt kan man 12. maj 1966 læse denne lidt utålmodige bemærkning: ”Den gamle træbro, som hvert år bliver slået over Ribe å for at skabe nem adgang fra Skibbroen til dyrskuet på Hovedengen, har holdt flyttedag og skal denne sommer give interimistisk adgang fra passagen gennem isenkrammer Nyborgs ejendom til den nye parkeringsplads på Hovedengen. Det er meningen, at der skal være en permanent gangbro på stedet, men det er vist aldrig sket.”

Den midlertidige bro i 1966 på samme sted som den permanenter er i dag. Foto Tonny Sørensen © Esbjerg Byhistoriske Arkiv.

Om utålmodigheden hjalp med at sætte skub i arbejdet vides ikke, men i hvert fald var den permanente gangbro klar ved det næste dyrskue i 1967. Siden har broen været en fast del af både dyrskuer, Tulipanfester og almindelig daglig færdsel.

(Dronefoto Ove Detlevsen): Den fast forbindelse siden 1967- nærmer sig 60 år!

Frem til 1970

Informationerne er sparsomme omkring dyrskuerne i 1968 og 1969, men regnskaberne beretter om et pænt besøgstal i 1968, mens tilslutningen til dyrskueballet omvendt er faldende.
Vi slutter vores beretning i 1970, hvor der rapporteres om 33 maskinudstillere og flere ponyer end nogensinde før.
Skuet er velbesøgt, og næste dag kan man læse i Vestkysten, at dyrskuet på ny satte publikumsrekord. Kigger man i regnskaberne, viser det sig dog, at 1970 er det
bedst besøgte skue i 7 år, men ikke et rekordår.

10.000 besøgende – sådan da…

Som vi nævnte i starten, så rapporteres der fra 1960 til 1970 om 10.000 besøgende hele 5 gange. Når man ser på regnskaberne fra perioden, kunne det dog godt tyde på, at nogle af udmeldingerne var lidt til den friske side. Faktisk lå besøgstallet en anelse højere i 1950’erne, men i aviserne er det altså 1960’erne, som fremstår som de mest besøgte år. Uanset hvad, så var skuerne generelt enormt velbesøgte igennem begge årtier.

Knallertkonkurrence i år!

Ribe Dyrskue 2025 afholdes fredag den 25. juli på Hovedengen i Ribe. I anledning af skuets 160 års jubilæum genoplives i år den gamle ”Knallertkonkurrence” som i 1950’erne var et populært underholdningsindslag