Tekst: Johnny Tauman   Foto: René Jørgensen (arkivfoto)
19. april 2019

På opfordring bringer vi artiklen om “de eventyrlige tegnestifter” – bragt som RETRO på “Ribe Områdets Fremtid”, inden RYK IND RIBE så dagens lys.

Tænk hvis du skulle male på en tegnestifts hoved

Tegnestiftens hoved har en diameter på ca. 5 mm – dvs. at den har et areal på 0,25*pi*(0,5cm)^2 = 0,25^2*pi cm^2.

Tænk, hvis du fik opgaven at skulle male et motiv på en tegnestifts hoved – udelukkende ved brug af et penselhår, flere farver og en lup.

De mange små kunstværker er blevet indrammet i Polen

Tålmodighed

Umiddelbart en hel umulig opgave – og hvis motivet så skulle forestille et kendt eventyr af H.C. Andersen, så er kravet uden for rækkevidde. Personen, der magter en sådan opgave, må have helt specielle evner og ikke mindst tålmodighed med en rolig hånd.

Jan har kompetencen

Alle disse kvaliteter / kompetencer besidder fabrikselektrikersønnen fra Ribe Jernstøberi, Jan Christensen, der som Ribe-dreng er opvokset ved siden af Lassens Esso tankstation i Saltgade. Jan, der i dag er 56 år gammel, har gået i skole på Valdemarskolen, Bispegades Skole og sidst på Vittenbergskolen. Han bor i Hjortlund – og har et flexjob hos Nisap Maskinfabrik i Farup.

Et udsnit af de 119 motiver

Et penselhår som redskab

Jan Christensen har malet med akrylmaling i mange, mange år. Helt tilbage i 1983/84 var Jan blevet fascineret af muligheden for at skabe flotte værker på tegnestifters hoveder. Det er blevet til i alt 119 forskellige motiver – alle skabt ved dyb koncentration med en sikker føring af penselshåret! Alle tegnestifter er nu monteret i 3 glas rammer – efter først at være blevet lakeret! Indramningen blev foretaget i Polen – polakkerne havde aldrig set noget lignende.

Kreative lærere viste vejen

Da snakken i huset på Hjortlundvej berørte glæden ved at tegne og skabe med hænderne – så kom to navne prompte: Rosdahl fra træsløjd og Børsting fra formning. Disse to undervisere havde formået at bygge videre på Jan´s kreative kompetencer, som også udmøntes i større illustrationer på mælkejunger. Disse anvendes som paraplystativer eller blomsterdekorationer.

Foreløbig udstillet een gang

Indtil nu har samlingen været udstillet på Gram Skole – og tanken er at tilbyde en udstilling i H.C. Andersens hus i Odense.

Jan har udstillet et sted – men vil gerne ud til flere

Når du næste gang har en bøjet tegnestift i din hånd – så se lige på den, inden den ryger til affald: Her kunne der være malet et H.C. Andersen motiv.