Tekst Hasse Jørgensen, foto Ribe Fjernvarme og arkiv Ove Detlevsen, fredag den 9. september 2022
Ledelsen af Ribe Fjernvarme har kigget på halvårsregnskabet og tror på, at økonomien holder i 2022, men fjernvarmen bliver desværre ramt af prisstigninger i det kommende år. Fjernvarmen er dog fortsat attraktiv, og der arbejdes videre med udvidelse af fjernvarmenettet.
2022 har været et turbulent år for hele Europa med prisstigninger på alt fra æg til pasta, og det har nok ikke undgået nogens opmærksomhed, at energipriserne er steget kraftigt – specielt på gas og el. Ribe Fjernvarme har trods det kunnet holde prisen i ro i 2022 men bliver også ramt af de stigende priser i 2023.
– Vi har lavet et foreløbigt budget for 2023 med de aktuelle priser på flis, gas, el mv., som jo siden sommerferien er steget markant. Aldrig før har et budget været så usikkert som nu, men vi kan se, at vi må hæve prisen på fjernvarme, siger formand for Ribe Fjernvarme, Henrik Holst.
Det vil betyde, at et gennemsnitshus på 130 m2 og et forbrug på 18,1 MhW stiger med ca. 300-350 kr. pr. måned, men det kan ændre sig ved den endelige budgetlægning i starten af december.
– Fordelen ved vores fjernvarmeselskab er, at vi kan producere vores varme på forskellige brændsler, hvilket giver en relativ beskeden prisstigning – hvis der sammenlignes med andre energiformer. Det er dog med en høj grad af nervøsitet, at vi går vinteren i møde, men vi er fortrøstningsfulde, siger Henrik Holst.
Status på konvertering af områderne
– Alle vil helst have fjernvarme så hurtigt som muligt, og det er også vores mål i planlægningen. Imidlertid er det et kompliceret puslespil at få de mange hensyn og forudsætninger til at gå op – ikke mindst under de nuværende vilkår i verden.
– Både materialer, maskiner og faglært arbejdskraft er knappe ressourcer, som der er rift om. Det betyder, at nogle områder vil få fjernvarme inden for det næste års tid eller to – andre må væbne sig med mere tålmodighed. Herudover må den samlede pris på de respektive projekter ikke afvige væsentligt fra de budgetterede.
(Artiklen fortsætter under billedet)

Henrik Holst
– Problemet for os – og mange andre fjernvarmeselskaber i Danmark – er, at Fjernvarmepuljen er tom. Fjernvarmepuljen giver 20.000 kr. i tilskud pr. husstand, for at fjernvarmeselskaberne bedre kan få økonomien til at hænge sammen, når der udvides. Der er penge i puljen igen i 2023, så vi må skubbe vores ansøgning i 3-4 måneder, hvilket giver en masse spildtid, hvor vi hellere ville hjælpe folk med at få fjernvarme, pointerer Henrik Holst.
Områderne
Ribe fjernvarme opgør status for tilslutning til anlægget sådan for de enkelte områder:
”Obbekærvej (Øst) og Kurveholmen. Projektet er godkendt, og vi forventer at komme i gang med at grave i oktober 2022. De første husstande vil i så fald kunne tilsluttes i begyndelsen af 2023.
Øster Vedsted: Esbjerg Kommune har godkendt projektet. Vi afventer svar på, om vi kan få tilskud fra Fjernvarmepuljen, hvilket er en forudsætning for gennemførsel af projektet – sandsynligvis bliver det dog først i 2023. Herefter skal projektet i udbud. Vi håber fortsat på, at vi kan starte projektet i løbet af 2023.
Egebæk-Hviding: Vi ser fortsat meget positivt på projektet, og venter lige nu på, at 3 storforbrugere tager stilling til, hvorvidt de ønsker fjernvarme. Opnår vi tilsagn fra minimum 2 af disse, går vi i gang med at lave projektforslaget til kommunen og ansøgning om tilskud. Kommer storforbrugerne ikke med, kan der blive behov for en mindre justering af tilslutningsbidraget for at få økonomien i projektet til at hænge sammen. Vi håber, at projektet kan igangsættes i direkte forlængelse af projektet med Øster Vedsted.
Jernkærvej, Lundgaardsvej, Plantagevej, Obbekærvej (vest): Vi er fortsat meget positiv på projektet og har stor opbakning fra hustandene i området. Vi er dog afhængig af, at 3-4 storforbrugere også tilslutter sig fjernvarmen. Det er bl.a. en af Esbjerg Kommunes ejendomme. Vi håber at få endelig afklaring ift. storforbrugere indenfor den kommende måned, hvorefter vi igangsætter udarbejdelse af projektforslag til kommunen, og derefter ansøgning om tilskud. Det er usikkert om projektet kan igangsættes i 2023.
Gredstedbro: Vi forventer at afholde borgermøde primo oktober måned for at finde ud af, om der er interesse for fjernvarme. Det bliver i samarbejde med Esbjerg Kommune og DIN Forsyning.
Andre områder: De mange projekter er et stort arbejde for Ribe Fjernvarme, og vi vil forventelig først i 2024 have ressourcer til at kigge ind i øvrige potentielle konverteringsområder, såsom industrien i Ribe, Damhus og Lustrup, Farup Kirkeby og Vester Vedsted”
– Det er langt fra optimalt med de markant stigende energipriser, men vi har desværre ikke medarbejdermæssige ressourcer til mere på værket i Ribe, fortæller Henrik Holst, formand for Ribe Fjernvarme.
Tilslutningsbidraget er blevet ensrettet fra den 1. juli 2022, så det er ens for alle nye forbrugere i Ribe Fjernvarme.