Tekst og fotos Hasse Jørgensen, søndag den 1. oktober 2023
Udenfor hænger æblerne plukkemodne på træerne, og inde i den 430 kvadratmeter store ejendom er alt klar til at modtage otte børn og unge, der har haft en svær start på tilværelsen, og som ikke kan bo ved forældrene.
Hvornår de første børn og unge flytter ind, er endnu uvist, men personalet er ved at være på plads. Rikke Graabæk Christensen og Søren Kristiansen er ansat som henholdsvis leder og souschef, og tre af de øvrige i alt ni medarbejdere er også ansat.
– Så vi er klare til, at børnene kan flytte ind, konstaterer Rikke denne søndag eftermiddag, hvor der var åbent hus. Og det åbne hus blev et tilløbsstykke. Folk fra nær og fjern kom for at se lokalerne, og man må sige, at er der en ejendom, der passer til behovet, er det denne på Forbrovej i Vilslev.
Otte store værelser står klar til at modtage børn og unge, og ejendommen, der tidligere har huset to familier, er indrettet sådan, at den kan deles op efter behov. Dertil kommer, at der er masser af hyggekroge og samlingssteder i den store ejendom.
– Vi har fire værelser i stueetagen og fire på 1. sal, så er der behov, kan vi f.eks. dele op, så børnene er et sted og de unge et andet sted, forklarer Rikke Graabæk Christensen.
Hun har erfaring gennem en snes år med arbejdet med udsatte familier, mens Søren Kristiansen kommer fra arbejdet med akutanbringelse af børn gennem 22 år. Så de to har erfaringen med det arbejde, de står overfor.
Ejendommen ligger på landet for enden af den asfalterede del af Forbrovej.
– Er det ikke langt ude?
– Det er jo ikke længere, end det er i cykelafstand fra skolen og stationen, og så er der masser af plads på den 5000 kvadratmeter store grund. Og huset passer fantastisk til formålet, siger Rikke Graabæk Christensen.
Hvornår de første børn og unge kommer, afhænger af, hvornår kommunernes har behov for plads til et barn eller en ung.
– Vi er i Esbjerg Kommune, men andre kommuner kan sagtens henvise børn til os, og vi er parate, konstaterer Rikke.
Bostedet drives af en fond, der hører ind under KFUMs Sociale Arbejde.
– Vi vil skabe et sted, som er stort nok til at ansætte voksne med høj pædagogisk faglighed og småt nok til at sikre hjemlige rammer, nærheden og tætte relationer. Samtidig vil vi arbejde på at blive en integreret del af lokalsamfundet, så børnene og de unge kan styrke deres netværk. Det skal for eksempel være ved at samarbejde med skoler børnehaver, de lokale foreninger og dermed styrke fritidslivet for børnene og de unge, siger Trille Nikolajsen, faglig leder for bo- og behandlingstilbud i KFUM’s Sociale Arbejde.

Åbent hus blev et tilløbsstykke, og de kommende beboere kan se frem til gode forhold