Tekst Hasse Jørgensen, pressefotos, torsdag den 1. december 2022

Wilhelmshaven i Tyskland danner rammen om den 14. trilaterale regeringskonference under temaet  ”Sammen om ÉN Verdensarv Vadehavet” fra 28. november til 1. december 2022.

Her mødtes repræsentanter fra Danmark, Holland og Tyskland for at godkende planer for de gode, fremadrettede samarbejder mellem de tre lande, som nu har mere end 40 år bag sig. Samarbejdet får meget ros af UNESCO, og det fremhæves som et forbillede for andre lande rundt om i verden, at her kan man mødes  tværnationalt på fredelig og konstruktiv vis.

Darker Sky aftale på plads

De fire vadehavskommuner Fanø, Esbjerg, Tønder og Varde samt Nationalpark Vadehavet har også deltaget og fået flere konkrete udbytter af deltagelsen. Det drejer sig bl.a. om en aftale om bæredygtig shipping og havnedrift samt en aftale om et fælles partnercenter i Wilhelmshaven.

Derudover har de fire vadehavskommuner og nationalparken også underskrevet en aftale om en ’darker sky’. Parterne forpligtiger sig til at dæmpe lysforurening og forstærke det naturlige mørke. Det er bevist, at kunstigt lys på forskellig måde påvirker dyr, fugle, planter og mennesker negativt, og det er vigtigt at værne om

mørket på Vadehavsøer i de tre lande. Ikke mindst Mandø, som kandiderer til titlen som Dark Sky Park.

Fortsat fokus på beskyttelse

Under regeringskonferencen blev en overordnet plan for det tværnationale samarbejde om at beskytte og bæredygtigt benytte Vadehavet i de kommende år også præsenteret. Bag navnet Single Integrated Management Plan (SIMP) gemmer sig en kæmpe fælles indsats. UNESCO bad om en sådan plan i 2014, og nu er den klar med de aftalte mål og politikker mellem de tre lande. Formålet er at facilitere den fortsatte udvikling af det koordinerede samarbejde med at beskytte og vedligeholde de enestående universelle værdier, som netop var årsagen til at Vadehavet på tværs af de tre lande fik en fælles verdensarvsudnævnelse af UNESCO.

Jo mindre falsk lys jo større naturoplevelser