Tekst og fotos Hasse Jørgensen, fredag den 3. november
Erhvervsminister Morten Bødskov (S) havde ikke en pose penge med, da han fredag sammen med folketingsmedlem Anni Matthiesen (V) besøgte Ribe-egnen. Der var heller ingen konkrete løfter om penge til udviklingen af turismen i Vestjylland, ligesom der heller ikke var konkrete løfter om at ændre reglerne, så turistbyen Ribe også kan få lov til at holde åbent som i de øvrige turistområder ved Vestkysten.
Men Morten Bødskov og Anni Matthiesen fik dog lejlighed til under en spadseretur i Ribes gågade at købe the og delikatesser, da de besøgte landets ældste igangværende købmandsforretning, Terpager og Co i gågaden.
Ole Bladt-Hansen og formanden for Ribe Handelsstandsforening, Keld Vestergaard, kunne her fortælle ministeren og folketingsmedlemmet om de problemer, handlen i Ribe er oppe i mod, når det drejer sig om at servicere turisterne i weekenden.
Eksempelvis må butikkerne i Blåvand holde åbent hver weekend, mens det ikke er tilfældet i Ribe, der dog har langt over en million turister om året.
Morten Bødskov slog fast, at penge til at udbygge en bæredygtig turisme i det vestjyske afhænger af de kommende finanslovsforhandlinger.
– Regeringen har afsat 100 millioner kroner til fremme af turismen, og fordelingen af de midler indgår i de forhandlinger om finansloven, som for øjeblikket foregår, sagde Morten Bødskov, og han sagde videre, at spørgsmålet om, hvorvidt forretningerne i Ribe kan få lov at udvide åbningstiderne, indgår i de forhandlinger, der forestår om udviklingen i landdistrikterne.
Mødet var egentligt arrangeret på en halvt år gammel invitation fra Anni Matthiesen til Morten Bødskov, og i mødet deltog repræsentanter fra de forskellige destinationer langs den jyske vestkyst samt borgmestre og repræsentanter fra de respektive kommuner, der er omfattet af destinationerne.
Mødet startede på Vadehavscenteret i Vester Vedsted, hvor deltagerne holdt et næsten timelangt møde. Herefter kørte deltagerne til Ribe, hvor der var lejlighed til en spadseretur i det regnfulde vejr gennem gågaden til Hotel Dagmar, hvor frokosten blev indtaget inden Morten Bødskov fortsatte mod Sønderborg.
Efter mødet på Vadehavscenteret sagde Morten Bødskov, at der er et kæmpe potentiale i det vestjyske område for udbygningen af en bæredygtig turisme.
– Jeg kender den jyske vestkyst. Jeg er vokset op i Thorsminde og Vedersø, og udviklingen af den bæredygtige turisme her indgår i de forhandlinger, der skal være om udviklingen af landområderne.
Morten Bødskov mente i øvrigt, at turistarbejdet er godt organiseret gennem de turistdestinationer, der er oprettet langs hele vestkysten, og som Destination Vadehavet er en del af.
– Der er et økonomisk efterslæb med hensyn til investering i private overnatningsmuligheder, og det indgår i de kommende forhandlinger, fastslog ministeren.
Anni Matthiesen var godt tilfreds med forløbet af mødet og glædede sig over det samarbejde, der er mellem turistkommunerne.
– Det er dejligt, at de samarbejder fremfor at modarbejde hinanden. Jeg og Venstre presser på for at, få den bæredygtige turisme ved den jyske vestkyst udviklet, slog hun fast.
Partnerskab for Vestkystturisme er et strategisk samarbejde mellem destinationerne og de ti kommuner langs den jyske vestkyst. Destinationerne består af VisitNordvestkysten, som dækker Hjørring, Jammerbugt, Thisted, Lemvig og Holstebro Kommuner, Destination Vesterhavet, som dækker Ringkøbing-Skjern og Varde Kommuner, Destination Vadehavskysten, som dækker Esbjerg og Fanø Kommuner, og Tønder kommune. Partnerskabet arbejder med at udvikle hele Vestkysten til én stærk destination gennem fælles vækstaktiviteter.

Øvest t.v. Morten Bødskov og Anni Mathiasen ved Ydermøllen. T.h. H.P. Folmann, chef for destinations Vadehavskysten med minister og folketingsmedlem. Nederst fra en våd tur gennem gågaden.