Tekst Hasse Jørgensen, fotos Hasse Jørgensen og Ribe Kunstmuseum. tirsdag den 14. april

Disse Corona-tider giver sig udslag i mange paradokser. Som nu de fire kunstværker, Ribe Kunstmuseum har udlånt til Japan sammen med en række andre kunstværker fra danske museer. Hensigten var jo, at værkerne skulle glæde rigtig mange besøgende på de tre museer, hvor værkerne skulle vises.

Men det er faktisk gået anderledes. Det er indtil nu begrænset, hvor mange, der har haft lejlighed til at se dem.

Der er helt specielle regler for udlån af sådanne kunstværker. De skal være under konstant opsyn, og fra Ribe var det museumsinspektør Josephine Nielsen-Bergqvist, der fulgte malerierne til Japan og overvågede ophængningen, hvorefter Josephine Nielsen-Bergqvist kunne tage hjem efter veludført gerning.

Lederen af Ribe Kunstmuseum, Dagmar Warming, fortæller nu, at umiddelbart efter udstillingens åbning, blev museet lukket på grund af Corona. Værkerne blev derefter flyttet til et andet museum, der også lukkede umiddelbart efter ophængningen. Og sådan gik det også et tredje sted.

Dagmar Warming ved et af museets værker

– Og vi kunne ikke komme til Japan for at følge værkerne. Vi holdt møde med de andre danske museer, og vi fandt en japansk konservator, der er kendt af Statens Museum For kunst. Så hun passer nu på værkerne for os.

– Men hvornår, de kommer hjem, ved vi intet om, fortæller Dagmar Warming.

Fakta

De fire malerier, der er udlånt til Japan er:

Vilhelm Hammershøi, Tre unge kvinder, 1895. Ribe Kunstmuseum

Peter Ilsted, en lille pige, der syr,1898-1902. Ribe Kunstmuseum

Viggo Johansen, En kaffepassiar, 1884. Ribe Kunstmuseum

Martinus Rørbye, Kirurgen Christian Fenger med hustru og datter, 1829. Ribe Kunstmuseum.