Tekst og fotos Hasse Jørgensen, torsdag den 9. november 2023

Danmarks ældste, igangværende og privat ejede købmandsbutik eksisterer i bedste velgående med en lang række specialiteter i forretningen, som formentligt ikke findes tilsvarende andre steder i landet. Og dermed er endnu et af Ribes mange klenodier bevaret.

Forretningen ligger på Mellemdammen i Ribe, og hvor gammelt huset egentligt er, fortaber sig lidt i det uvisse, men det ligger fast, at købmand Niels Terpager har drevet butik på stedet i 1671 og fremefter, og for at hylde den gamle købmand, har den nuværende ejere, Charlotte Bladt-Hansen døbt forretning og cafe Terpager og Co.

Siden 1671 har der været købmandsforretning på stedet, og i nyere tid er det Parmo Pedersen, der har gjort forretningen kendt som en butik med masser af specialiteter. Og masser af disse specialiteter er bevaret, lige som der er kommet nye til under de nye ejere men i den gamle bygning.

Inventaret i den gamle forretning er bevaret. Det gælder den gamle kaffemølle, det gælder reolerne, hvor varerne præsenteres, og det gælder det gamle kasseapparat, hvor der kun kom kontanter i.

Men her har nutiden dog sneget sig ind, for Charlotte Bladt-Hansen, der er daglig chef i forretningen, tager både kort og mobile pay som betaling.

Ægteparret Bladt-Hansen har siden overtagelse af ejendommen i 2016 ofret rigtig mange penge og kræfter på at istandsætte ejendommen, så den kommer så tæt på det oprindelige udseende, som overhovedet muligt.

– Vi har forsøgt at bevare husets atmosfære og ånd så vidt, det overhovedet har kunnet lade sig gøre, fortæller Charlotte Bladt-Hansen.

Facaden er ændret på den måde, at den gamle portåbning er genskabt, og det er gået ud over et mindre butikslokale. I stedet er der indrettet en cafe til højre i selve indgangen med mulighed for udendørs servering i sommerperioden, mens den gamle købmandsbutik ligger til venstre, som den altid har gjort.

I cafeen serveres der forskellige drikkevarer samt lette anretninger, hvor ingredienserne er hjemmelavede lige fra bunden – så vidt muligt med produkter af egen avl.

I købmandsforretningen satses der på økologiske varer, og mange af de specialiteter, som Parmo førte, er bevaret, ligesom det er muligt for kunderne at købe eksempelvis 100 gram af mange af specialiteterne som krydderier med mere.

– Det er der mange, der er glade for, for så er de fri for at skulle købe et kilo af dette eller hint, når de kun skal bruge en smule. Kommer de med egen emballage, får de varerne i dem, og ellers har vi poser, forklarer Charlotte Bladt-Hansen.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Specialiteter, vine og meget andet tilbydes kunderne på de gamle reoler.

Krydderier og en lang række specialiteter står side om side med 55 forskellige slags the, der står side om side med syltede frugter, som Parmo havde stor succes med, og som er lavet nøjagtigt efter hans opskrifter. De ting blive suppleret med figner, dadler og andre eksotiske ting. Hertil kommer masser af vine, som alle er af egen import. Ægteparret Bladt-Hansen har gennem cirka 25 år importeret vine, og den import er fortsat med åbningen af butik og cafe.

Som nævnt er ejendommens alder ikke nøjagtigt stedfæstet, men noget tyder på, at den kan dateres tilbage til 1550. Og at træde ind i huset er som at træde ind i en tidslomme.

– Under restaureringen er der indledt nogle nye undersøgelser omkring husets alder, og dem venter vi spændt resultatet af. Der er bl.a. fundet mærker i trækonstruktionerne, der skal undersøges nærmere, og nogle af spærenderne er savet over for at blive undersøgt nærmere, fortæller Charlotte.

Da de overtog ejendommen, var det egentligt sønnen Nis Bladt-Hansen, der åbnede en cafe i bygningen efter at have været ude at rejse og se sig omkring i verden. Nu har han sammen med nogle kammerater åbnet sit eget sted i Århus og trives med det.

– En dag kom han efter et par år i cafeen og sagde, at han havde lyst til at prøve noget nyt. Det tvang mig til en beslutning. Jeg var narkosesygeplejerske og meget glad for mit job, men omvendt var det her en enestående chance. Så jeg sprang til. Det er ikke fordi, jeg arbejder mindre. Men jeg er fri for nattevagter, fortæller Charlotte, hvis dag starter klokken syv om morgenen med forberedelser som bagning af eget brød til cafeen, tilberedning af mad – ofte egne produkter fra haven – og flere andre ting.

– Restaureringen af huset har været en kæmpe omgang. I øjeblikket er facaden pakket ind i stillads, fordi vi er ved at få lavet taget og istandsat loftsetagen. Når det er færdigt, håber vi, at vi kan vente lang tid før der skal gøres mere. Butikslokalet skal have en omgang, men det bliver ikke lige nu. Det er fremtidsdrømme. Den tid, den glæde, siger Charlotte Bladt-Hansen, der også fortæller, at Slots- og Kulturstyrelsen har skullet spørges om alt muligt i forbindelse med restaureringen. Faktisk har ægteparrt været i dialog med styrelsen i de seneste to år for at få tilladelse til det arbejde, der nu er sat i gang.

– Vi kan intet gøre på egen hånd uden tilladelse fra styrelsen, der har mulighed for at give et lille tilskud til udvendige arbejder. Vi har solgt vores hus i Tangekvarteret, den ene bil og andre genstande og er flyttet ind i en lejlighed over forretningen, der er under halvt så stort, som vores hus var.

Det gamle hus er i virkeligheden et udtryk for en bæredygtig tanke, hvor man i mere end 400 år løbende har lavet ændringer og genbrugt materialer, og vi er ydmyge over at kunne bo i så gammelt et hus, der stadig kan fungere som en moderne bolig, siger Charlotte Bladt-Hansen.