Tekst og arkivfoto Hasse Jørgensen, foto René Jørgensen, torsdag den 8. august 2024

Kirkeminister Morten Dahlin (V) opholdt sig torsdag ved middagstid tre kvarter i Ribe Domkirke.

Baggrunden var, at stiftet og dom sognets menighedsråd gerne ville orientere ministeren om det store projekt for renovering af domkirken, som i øjeblikket er i den indledende fase. Projektet forventes samlet at løbe op i flere end 100 millioner kroner, som tidligere omtalt i Ryk Ind Ribe.

Det var biskop Elof Westergaard, der havde skaffet kontakten til ministeren, og ud over Morten Dahlin og biskoppen deltog også domprovst Morten Fester Thaysen, formanden for menighedsrådet Tage Rosenstand og næstformand samt kirkeværge Dagmar Warming.

Tage Rosenstand og Dagmar Warming lægger ikke skjul på, at de gerne ser renoveringen af domkirken komme på finansloven ved siden af, at fonde vil give penge til projektet.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Tage Rosenstand og Dagmar Warming håber også på penge fra staten

Tage Rosenstand og Dagmar Warming siger samstemmende, at det har været et godt besøg af ministeren.

– Morten Dahlin virkede virkelig interesseret og stillede mange spørgsmål, fortæller de to, og Tage Rosenstand føjer til, at ministeren har fået tilsendt de foreliggende papirer omkring projektet: – Og det var tydeligt, at Morten Dahlin også havde læst dem.

Men ministeren havde ikke en pose penge med?

– Det har de aldrig ved den slags besøg, lyder svaret enstemmigt fra Tage Rosenstand og Dagmar Warming.

Hvad siger fondene til projektet?

– Vi er ikke begyndt at søge endnu, men vi er i en god dialog med flere fonde, og det er meget vigtigt i denne fase, at vi er i en god dialog med fonde fremfor, at de blot siger: send en ansøgning, fortæller Dagmar Warming.

Under besøget fik Morten Dahlin forevist kirken, museet i kirken og han var også en tur i Borgertårnet.

Selve renoveringsprojektet er som nævnt i den indledende fase, hvor der skal udarbejdes et færdigt projekt, hvorefter stiftet skal give tilladelse til gennemførelse af projektet.

Processen startede med, at kirken skal have et nyt varmeanlæg bl.a. af hensyn til en fast temperatur og luftfugtighed i kirken for at bevare de klenodier, kirken rummer. Bl.a. har prædikestolen det ikke for godt. Desuden er det ønsket med et nyt lys- og lydanlæg, så man alle steder i kirken både kan høre og se præsten. Håbet er, at projektet rent fysisk kan sættes i gang i 2026. Hvor længe, det vil vare, og hvor længe og hvor mange gange kirken skal være lukket under arbejdet, er også uvist indtil der foreligger et færdigt projekt.

– Men kirken er ikke alene en lokal kirke. Det er et nationalt klenodie og en turistattraktion. Alene i juli besøgte 63.400 turister kirken, og af dem gik de omkring 15.000 op i tårnet. Derfor mener vi også, at staten bør bidrage til renoveringen, lyder det fra formand og næstformand i menighedsrådet.

Elof Westergaard hilser på ministersekretæren mens ministeren ser til