Tekst og Foto: Annette Brøchner Lindgaard
D. 19. april 2023

En forårssøndag i Ribe kan tilbringes på mange måder. Én af dem er på Ribe Kunstmuseum, der altid byder på kvalitetsoplevelser. Lige nu er der, ud over den mere eller mindre permanente samling i stueetagen, en meget flot udstilling på førstesalen af Peter Callesens på samme tid sarte og voldsomme værker med titlen På dybt vand (omtalt i RYKINDRIBE d. 5.3.23).

Men de to damer, der havde besluttet at bruge søndagen på at se på kunst, havde set begge udstillinger og endda flere gange. Og så kunne man tro, at det var det, og at de måtte gå et andet sted hen. Men nej, for nede i kælderen, rundt om hjørnet, gemmer sig en meget fin lille udstilling af Ribe-motiver fra museets samling.

Kender du Ribe? Spørges der kækt og på et lille skilt uddybes spørgsmålet således:

Om du er indfødt eller turist, hvad kan du genkende, og hvor kan du se, at der er sket forandringer?

Nu var der bare det, at de to damer hverken var indfødte eller turister. De var nemlig tilflyttere med henholdsvis 9 og 4 år som Ripensere i rygsækken. Så først blev de lidt stødte over, at udstillingen ikke var egnet for dem, men så blev de enige om, at det var en fejl og at udstillingen netop var lavet til dem, der er nye i byen og har lyst til at lære den rigtig godt at kende. Også for at de kan vise byen frem for alle de venner og familiemedlemmer, der kommer for at se, om det virkelig kan passe, at Ribe er så smuk og dejlig.

Så glade blev de, da de gik rundt og kiggede på billederne, der var hængt op i mindre grupper. På den måde fik de set byen både udefra og indefra. Kendte motiver som domkirken og  klosteret og mere ukendte steder, der måske kræver, at en indfødt viser tilflytteren rundt på de mere finurlige og måske endda hemmelige steder.

En rigtig fin udstilling, som damerne helt klart kan anbefale til alle uanset om de er indfødte, tilflyttere eller turister og uanset ugedag og årstid. Udstillingen er temaudstilling for 2023 og kan ses året ud.