Tekst og foto: René Jørgensen
6. december 2018.

 

Juletræet får sit gennembrud i 1910’erne, hvor det kommer ind i de almindelige danske hjem. I denne periode stiger mængden af pynt også i form af flettede julehjerter i danske farver, fehår og elektriske lys. De flettede julehjerter er det mest danske julepynt, vi har. Det kan dokumenteres tilbage til 1873, og det første billede af et flettet julehjerte er fra 1901.

Æbleskiverne og klejnerne er danske, ud over det er det vist kun kalenderlyset, det er fra midten af 1930’erne.  Mange af julens traditioner stammer faktisk fra Tyskland.

Uden den indendørs pyntning af Gertrud Sand fra The Julekalender, som nok de fleste husker, er der meget udendørs julepynt der også pryder bybilledet. I Tangekvarteret gør Havedal sig meget umage, hele gaden er pyntet og ud for hvert hus er der en lysende stjerne og flere haver er flot udsmykket.

Falder der sne i år, vil gaden være et flot syn, i dag henstår gaden med det flotte lys, men det giver jo ikke den rette julestemning i tåge og regn.

På Uglevænget på Nørremarken har man sat en oppustet julemand op foran huset, og den vil nok få områdets dagplejebørn til at kigge en ekstra gang, for den over to meter høje plastik julemand er ikke sådan til at overse.

Er der lokalt områder der er en god historie værd, rykker vi gerne ud.

Så` det sagt.