Tekst og foto Hasse Jørgensen, fredag den 14. dec.

Hvem der har fundet på, at der skal laves en hastighedsdæmpende foranstaltning på Seminarievej mellem Kvickly og Ribes Blomster fortaber sig i det uvisse.

Men foranstaltningen, der består i et bump, et helleanlæg og en fodgængerovergang, har vakt stor forundring hos mange, idet den anses for nyttesløs. Og nu skal baggrunden for arrangementet undersøges nærmere.

Det fortæller formanden for byrådets udvalg for teknik og byggeri, Søren Heide Lambertsen (S).

På udvalgets møde fredag havde man den hastighedsdæmpende foranstaltning til drøftelse.

– Jeg har nu bedt teknisk forvaltning finde ud af, hvorfor den er lavet, og hvad der er op og ned i denne sag, siger Søren Heide Lambertsen.

Bumpet, helleanlægget og fodgængerovergangen er ifølge tidligere oplysninger fra kommunen lavet som en sikkerhedsforanstaltning, da der ifølge det oplystes køres stærkt på stedet og da Seminarievej er en skolevej.

Sagen er imidlertid konkret, at det pågældende stykke Seminarievej fra Saltgade til lysreguleringen ved Rosenalle er under 500 meter langt. Ud for Kvicklys indgang fra Seminarievej er der lavet et bump, der skal dæmpe hastigheden, og nu er der lavet et nyt bump med helleanlæg og fodgængerovergang omkring 50 meter øst fra det eksisterende bump.

Så er spørgsmålet, hvem der kan nå at køre for stærkt på den pågældende strækning.

Formanden for Ribe Handelsstandsforening, Peter Lauritzen, der også er varehuschef i Kvickly, undrer sig i hvert tilfælde.

– Det pågældende anlæg giver flere problemer. Når vi skal have leveret eller hentet post i Kvickly, holder lastbilerne lige ved det nye anlæg, og når Ribe Blomster skal have varer, holder deres lastbiler også lige på det sted, hvor anlægget er lavet. Tidligere kunne trafikanterne blot køre uden om lastbilerne, men nu bliver de tvunget til at køre venstre om helleanlægget, hvis de vil forbi.

– Det giver mange, farlige situationer, og det kan tvinge den gennemkørende trafik til at køre ind over Kvicklys parkeringsplads, og det er ikke hensigtsmæssigt med gennemkørende trafik på en p-plads, hvor der også løber børn, siger Peter Lauritzen.

Peter Lauritzen undrer sig også over, hvorfor denne del af Seminarievej betegnes som skolevej.

– Det er den længere mod øst, men mellem Saltgade og Rosenalle er der ikke mange skolebørn. Der er mange andre steder, hvor der er hårdere brug for pengene, siger Peter Lauritzen, der videre siger:

– Og så undrer det mig, at de handlende i området ikke er spurgt. Det eneste, jeg har hør til anlægget er, da entreprenøren 14 dage før arbejdets påbegyndelse spurgte, om han måtte sætte sine maskiner på vores parkeringsplads. Det måtte han ikke midt i julehandlen, men ellers har jeg intet hørt om anlægget.