Tekst Hasse Jørgensen, tirsdag den 17. september 2024

Mårhunde er en invasiv art i den danske natur, der æder stort set alt lige fra fugle- og andet dyreyngel til muslinger og stort set alt, hvad den kan komme i nærheden af.

Derfor bruger Nationalpark Vadehavet også 52 frivillige jægere, der specielt i natte- og morgentimerne jager de pågældende rovdyr. Og jægerne bruger på årsbasis sammenlagt adskillige tusinde timer på dette arbejde, hvis formål i hovedsagen er at beskytte de ynglende fugle i Vadehavsområdet.

– Mens bestanden af Mårhunde på landsbasis er dalende ved vi, at bestanden i Vadehavsområdet – fra grænsen i syd til Esbjerg i nord – er stigende. Men vi ved også, at den indsats vi i Nationalpark Vadehavet sammen med alle de frivillige hjælper gør, har en god effekt, fortæller Jørn Bøgen fra Nationalpark Vadehavet.

Ud over Mårhunde jagter nationalparken og de frivillige også mink, ræve og ravne. Men det er mårhundene, der er det store indsatsområde.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Jørn Bøgen

– Vi laver indhegninger til de ynglende fugle, vi laver søer og flåder i vandet, hvor de kan yngle i og på.

– Men Mårhundene er desværre ikke bange for vand. De er gode svømmere, og de tager alt, hvad de kommer i nærheden af, forklarer Jørn Bøgen.

At bestanden er stigende, kan man se ud af de nøgne tal.

I de fem år op til 1920, blev der skudt 15 mårhunde. I 20/21 blev der skudt 67, i 20/22 109, i 20/23 142 og i år er der allerede nedlagt 106.

Jørn Bøgen fortæller, at jagten primært foregår om natten og i morgentimerne. Der laves foderpladser til dyrene, og når de dukker op her, bliver de skudt. Nogle fanges også i fælder og skydes efterfølgende.

– Vi regner med, ar det tager mellem 15 og 20 timer at nedlægge en Mårhund. Jægeren skal skifte tøj, køre ud til jagtstedet, lægge foder ud, skyde dyret og hjem igen. Så der er adskillige tusinde timer, de frivillige jægere bruger på jagten, og de udfører en fantastisk vigtig opgave.

– Vi kan også se – trods den stigende mængde Mårhunde – at indsatsen hjælper, for de, der foretager fugletællingerne, fortæller os, at antallet af ynglende fugle stiger. Vi regner med, at det er 12 millioner ynglende fugle, der passerer Vadehavet om året, fortæller Jørn Bøgen.

De mange frivillige jægere får ikke løn for deres indsats, men de får en række sociale og faglige arrangementer i løbet af året.

– Vi arrangerer nogle sejlture med nationalparkens skib Vadehavet, hvor vi hygger os, vi arrangerer en god julefrokost, og vi arrangerer nogle faglige foredrag som tak til jægerne, siger Jørgen Bøgen.