Tekst Hasse Jørgensen, mandag den 9. oktober 2023

Der er ingen tvivl om, at der har været tale om svære forhandlinger om det budget for 2024 og de kommende overslagsår, som et flertal i byrådet vedtog mandag aften.

Som tidligere beskrevet, er det kun Ny Borgerlige, der ikke er med i forliget, og under debatten i byrådssalen mandag blev det fra flere sider tilkendegivet, at der i budgettet var tale om mange kompromisser, og at flere kameler var blevet slugt under vejs, men at det var en nødvendighed.

Og Socialdemokratiets gruppeformand Jakob Lykke fandt, at kommunen har ansvarlige politikere, når 30 ud af 31 kunne indgå i et forlig.

Der blev også udtrykt kritik af Ny Borgerlige, der ikke var med i forliget, af bl.a. borgmester Jesper Frost Jespersen (V) og SF’s gruppeformand, Diana Mose Olsen. Diana Mose Olsen sagde bl.a., at det ville være gavnligt for processen, hvis man kom med ændringsforslag ved starten af forhandlingerne og ikke, når det var forligsteksten, der skulle skrives: – I givet fald bliver det svært, fastslog Diana Mose Olsen.

Der var 219 forslag til budgettet, der skulle stemmes om, og ifølge borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) var afstemningerne samlet i klumper af tekniske grunde, så byrådet kun skulle igennem tre afstemninger. Forslagene 1 til 65 var ændringsforslag stillet af Ny Borgerlige, og dem stemte kun partiet for, mens de øvrige stemte mod. Forslagene fra 66 til 158 var alle enige om, og de blev vedtaget enstemmigt. Forslagene 159 og 219 var forligspartierne enige om, og dem var der kun Ny Borgerlige, der stemte mod.

Borgmester Jesper Frost Rasmussen slog fast, at der kunne indgås et budgetforlig efter fire dages intense forhandlinger. Og at det på trods af de store besparelser kunne ske så hurtigt, skyldes ikke mindst positive samtaler forud for de egentlige forhandlinger.

– Ingen synes, det er rart at skulle indgå et budgetforlig, når det er store beløb, der skal spares, men vi er ramt af uforudsigelige udefra kommende begivenheder, som vi ikke har indflydelse på, fastslog borgmesteren og henviste her til de statslige regler, der straffer Esbjerg Kommune med hensyn til tilskud, fordi Esbjerg godt nok har haft vækst, men den vækst har ikke været så stor som andre kommuner. Derfor får Esbjerg mindre tilskud end tidligere.

Borgmesteren fastslog også, at årsagen til, at byrådet ikke har foreslået skattestigninger skyldes, at ved en skattestigning vil en stor del af provenuet tilfalde staten.

Borgmesteren påpegede også, at der på trods af de store besparelser er blevet plads til investeringer i fremtiden bl.a. en ny børneinstitution i Ribe til omkring 200 børn, udflytning af specialskoleafdelingen på Vittenbergskolen til seminarieHuset og et nyt skoletilbud på Ribelund.

Jakob Lykke (S) slog fast, at det vedtagne budget har Socialdemokratiet det ikke godt med: – Det er et valg med store følger, men selv om det er svære beslutninger, som rammer mange, er det nødvendigt med ansvarsbevidste politikere, og det har Esbjerg med 30 med i forliget.

May-Britt Andrea Andersen mente ikke, at der var meget positivt at sige om forliget: – Mange kameler er slugt under vejs. Selv om vi kommer med fælles ideologier, er det fælles mål at få den bedste kommune. Budgetforliget er et kompromis. Det umuliges kunst.

Daina Mose Olsen (SF) var enig i, at der ikke er tale om et drømmebudget. Hun fastslog, at det er et voldsomme besparelser uden hjælp fra regeringen, der ellers siger, at der er et stort økonomisk råderum.

Hun pegede på, at der er råbt højt om manglende midler til socialområderne i kommunerne. På landsplan mangler der 5 milliarder kroner.

Diana Mose Olsen pegede også på, at kommunerne rent skattemæssigt ikke har det råderum, som en skattestigning ville give, for en stor del af provenuet vil tilfælde staten.

Ny Borgerliges Sabrina Bech Bjørnholm slog fast, at Ny Borgerlige ikke kunne være med i forliget, fordi det var de forkerte steder, der efter partiets mening blev sparet på. Hun fandt, at anlægsudgifterne skal tilpasses behov og mente, at for mange forundersøgelser bliver sat i gang uden at føre til projekter.

Radikale Anne Marie Geisler Andersen nævnte, at det var et forlig under svære forudsætninger. Hun var i tvivl om, hvorvidt hun kunne blive i forhandlingerne men fandt, at der var så meget godt at gå efter, at det var værd at blive: – Forliget er en smule bedre end frygtet, lød det fra Anne Marie Geisler Andersen.