Tekst Hasse Jørgensen, arkivfoto Ryk Ind Ribe, søndag den 5. november 2023

Gennemførelsen af den planlagte ændring i skolestrukturen er nu for alvor kommet i gang.

Børn og skoleudvalget får på sit møde på tirsdag forelagt et forslag fra forvaltningen, der i realiteten betyder, at den nuværende skolestruktur med syv skoledistrikter og syv ledere af distrikterne ændres til 24 selvstændige skoler med hver deres leder. Dermed bliver skolesektoren ført tilbage til ordningen fra før 2015, hvor den nye distriktsinddeling fandt sted.

Rent juridisk betyder det, at de syv distrikter med hver deres ledelse nedlægges. I stedet oprettes der 24 nye skoler med hver deres ledelse. Det forudsættes at gælde fra den 1. august næste år, altså fra det nye skoleårs start.

Det hele bunder i en beslutning i byrådet i forbindelse med budgetforhandlingerne, hvor der blev drøftet besparelser på skoleområdet.

Ansættelsen af 24 skoleledere mod 7 distriktsledere betyder alt andet lige en merudgift i lønninger, men hvordan de 24 nye skoleledere skal ansættes, er endnu ikke afgjort. Spørgsmålet er, om de skal ansættes på kontraktbasis eller som tjenestemænd. En ansættelse som tjenestemænd vil her og nu være billigere, men på sigt giver det en forpligtigelse, som koster flere penge i det lange løb.

I forslaget indgår også, at de 24 nye skoler skal have det samme navn, som de har nu, men hvor ”efternavnet” – distriktsnavnet – slettes.

Det betyder, at skolerne i Ribe-området fremover vil hedde Gredstedbro Skole, Ansgar Skole, Vittenbergskolen og Egebæk-Hviding Skole, men hvor navnet Vadehavsskolen er slettet.

Forslaget betyder også en ændring af ungdomsskolernes organisatoriske tilhørsforhold samt dagtilbudsområdet.

”Strukturændringerne skal skabe rammerne for fortsat kvalitetsudvikling af de specialpædagogiske tilbud. Hensigten er, at antallet af dagtilbudsområder reduceres, og at der indføres en decentral skolestruktur. Det forventes ligeledes, at den administrative struktur i Børn & Kultur indrettes, så den bedst muligt kan støtte den nye ledelsesstruktur”, som det hedder i oplægget til børne- og skoleudvalget.

Det er meningen, at hele sagen skal sendes i offentlig høring, inden der træffes en endelig beslutning.