Tekst: Peter Lindgaard
Foto: Arkiv

Kunne du tænke dig at opleve den magiske stemning omkring en vinhøst? Gennem de senere uger har den lokale vingård i Vester Vedsted efterlyst frivillige plukkere. De hvide druer er klar til høst, og tirsdag, onsdag, torsdag forsøger man at få høsten i hus. Der er som regel brug for flere frivillige, så skulle man have tid og lyst til at prøve kræfter med høsten, er man velkommen til at kontakte medindehaver Marie Malletier via vingårdens hjemmeside eller mail: kontakt@vvvingaard.dk

Klimabælterne forskyder sig langsomt, hvilket man er begyndt at nyde godt af i både Tyskland, Holland og det sydlige England, hvorfra adskillige nye spændende vine er dukket op de senere år. Vinene herhjemme nyder også godt af de højere temperaturer.

Gennem et par årtier er der skudt stadig flere vingårde op i Danmark. Vester Vedsted er efterhånden blevet et velrenommeret navn blandt vinnydere og restauranter. ”Vi forventer et pænt udbytte i år med et højt sukkerindhold – et sted mellem 70-90%. Jo tættere på 90 vi lander des bedre,” siger Marie Malletier (efternavnet deler hun med ægtefællen Xavier – betyder direkte oversat ”kuffertmager”).

Druerne, der høstes denne uge, er den hvide Solaris, der erfaringsmæssigt har gode betingelse på vores breddegrader. Udover Solaris høstes der også den hvide Muscaris, der er en blanding af den søde Muscat-drue og Solaris. Muscaris anvendes til produktion af mousserende vine – noget som danskerne i stigende grad er begyndt at sætte pris på. Vingården har også røde druer på vinstokkene. De røde er dog ikke klar til høst før midten af oktober.

Vester Vedsted Vingård danner rammen om en flot vingård, et bryghus, et destilleri, en butik med salg af egne varer samt ikke mindst – en dejlig restaurant. Om dagen frokostservering og kaffebord med hjemmebag. Om aftenen gourmet med hvide duge, levende lys og ekstra kræs for detaljen. Alle råvarer er økologiske og størstedelen henter producenterne hos lokale og “grønheder” fra egen køkkenhave. Nogle gange er det dufte fra ølbrygning, der siver ud fra det hellige vineri og i den kommende tid vil man kunne nyde duften af nygæret vin. Vingården tilbyder rundvisninger hele året.