Tekst & Foto: Johnny Tauman
17. marts 2021

Resumé

Teknik & Byggeudvalget har på baggrund af orienteringen om dialogen med Miljøstyrelsen om mulighederne for at fravige beskyttelsen af dyre- og plantearter i Mølledammen ønsket et oplæg til tiltag over for grøden i Mølledammen, som omfatter mulighederne for grødeskæring og oprensning samt en udtagning af området fra Natura2000.

Sagsfremstilling

På Teknik & Byggeudvalgs møde den 5. marts 2021 tilkendegav udvalget, at det fortsat ønsker at arbejde for et frit vandspejl i Mølledammen. Dette omfatter grødeskæring i hele Mølledammens bredde i et omfang af 4 årlige skæringer og gennemførelse af skånsomme oprensninger af sediment mhp. at forhindre øget sedimentering i Mølledammen.
Teknik & Miljø forbereder på den baggrund en sag til Plan & Miljøudvalget vedr. dispensation til grødeskæring.
4 årlige grødeskæringer vil sandsynligvis ikke kunne sikre et permanent frit vandspejl. Mere end én årlig grødeskæring vil forrykke vegetationssammensætningen mod flere robuste arter med hurtig vækst.

Den varierende vandstand i Mølledammen vil kunne medføre vanskeligheder med sejlads med grødeskæringsbåden i de mest lavvandede områder af Mølledammen i dele af grødeskæringssæsonen. En kort opsummering af de driftsmæssige udfordringer med skæring og håndtering af grøde er beskrevet i bilaget ”Udfordringer ved grødeskæring i Ribe Mølledam”.

Oprensningen af Mølledammen i 2014 blev forsøgt udført skånsomt ift. udpegningsgrundlaget.
Erfaringerne var, at vandoverfladen blev brudt af vand- og sumpplanter allerede i sommeren 2015. Det skete både i de lavvandede områder af Mølledammen, men især i dét der før var den centrale strømrende for Ribe Østerå. Den ønskede effekt, et blankt vandspejl, var således kortvarig, og begrænset til de hårdest oprensede områder.

Efter oprensningen opstod der i en periode 2 strømrender. Èn i hver side af Mølledammen.
Oprensning indebærer altså – i det mindste i en periode – en risiko for, at regulativets dimensioner overskrides, idet man ved oprensning søger at gøre hele Mølledammens bredde til ”strømrende”, og dermed øger risikoen for aflejringer. I årene frem til 2020 har strømmen genskabt den centrale strømrende i Mølledammen. Udviklingen er illustreret på bilaget ”Luftfoto 2014-2020”.

For at sikre et mere frit vandspejl på længere sigt vil en udtagning af området af Natura 2000 være en mulighed. En proces for udtagning af området vil jf. ”Habitatbekendtgørelsens” § 9 vedr. fravigelse af beskyttelsesniveauet omfatte følgende: Esbjerg Kommune skal beskrive de kompenserende foranstaltninger, der skal iværksættes for at sikre sammenhængen i Natura 2000-området på baggrund af udtagningen af dele af området. Inden der træffes beslutning om udtagning af området fra Natura 2000, skal kommunen indhente en udtalelse fra miljøministeren, der skal indhente en udtalelse fra Europa-Kommissionen.

På den baggrund kan Teknik & Byggeudvalget overveje følende tiltag:
a) Gennemførelse af 4 årlige grødeskæringer i hele Mølledammens bredde. Plan & Miljøudvalget skal meddele dispensation hertil. Dispensationen vil kunne indbringes for klagenævnet. Hvis antallet af grødeskæringer påvirker en prioriteret art (snæbel), kan aktiviteten kun gennemføres efter udtalelse fra Europa-Kommissionen.

  1. b) Teknik & Byggeudvalget kan vælge at genoptage driften af skånsomme oprensninger af Mølledammen hvert 10. år. En sådan beslutning vil kunne indbringes for Ankestyrelsen eller domstolene.
  2. c) Udtagning af Mølledammen (eller dele heraf) som Natura 2000-område ved enten
    1) etablering af et stryg i én af de 3 møllestrømme kombineret med forbedring af Stampemølleåens vandføringsevne eller
    2) etablering af et nyt vandløb syd om Ribe By til forbindelse af Ribe Østerå og Ribe Vesterå.

Der er væsentlige udfordringer ved denne løsning. Der vil derfor skulle ske en nærmere afklaring heraf og de tilknyttede løsninger. Udtagning af Mølledammen fra Natura 2000-området vil ikke kunne ske uden involvering af Miljøministeren og Europa-Kommissionen.

Lovgrundlag, planer mv.

Bekendtgørelse nr. 1595 af 6. december 2018 om udpegning og administration af internationale naturbeskyttelsesområder samt beskyttelse af visse arter (”Habitatbekendtgørelsen”).
Vandløbsloven (Lovbekendtgørelse nr. 1217 af 25/11/2019

Økonomi

I forbindelse med Budget 2021-24 blev der afsat 100.000 kr. pr. år til grødeskæring i Ribe Mølledam.
Oprensning af Mølledammen i 2014 kostede 3 mio. kr. samt 1,8 mio. kr. til håndtering af forurenet sediment.

Kompetencer

Teknik & Byggeudvalget

Konsekvenser for andre udvalg

Forhold vedrørende Natura 2000 hidrører under Plan & Miljøudvalget.

Indstilling

Direktøren for Teknik & Miljø indstiller, at sagen drøftes.