Tekst & Foto: Johnny Tauman
4. marts 2023

I materialerne om Kultursvampen i Ribe er der en undersøgelse fra 2004, hvor et afsnit handler om Trafikkens virkning på bygningerne.
Her kan man bla. læse: ”Der er gennemført en vurdering af, om der er risiko for skader på de gamle bygninger, når der kører trafik i Ribes brolagte gader.

Der blev i 2003 gennemført en såkaldt vibrationsmåling på i alt 8 ejendomme i den middelalderlige bykerne. Ejendommene blev udvalgt således, at de samlet set repræsenterer typiske forhold i bykernen, dels nye og gamle brostensbelagt gader, dels områder med asfalt.
( Red: Siden er Korsbrødregade blevet brostensbelagt).

Korsbrødregade / Slotsgade

Fiskergade / Skibbroen

Sortebrødregade

Præstegade

Bispegade

Til målingerne blev der benyttet en lastvogn på 14 tons og en varebil på 1,7 tons. De udvalgte biler passerede målestedet med varierende hastighed. Ved alle målesteder blev det sikret, at hastigheden svarede til den aboslut højest mulige hastighed for det pågældende køretøj på det pågældende sted.

Det konkluderes i rapporten, at såfremt hastigheden holdes ned på et fornuftigt niveau, dvs. 10-15 km/t vil kørsel med lastvogne og biler ikke give vibrationsniveauer, som giver risiko for bygningsskader.

Rapporten skriver, at trafikafviklingen i bykernen imidlertid i dag (2004), ofte sker med væsentlig større hastigheder og trafikken derfor kan indvirke negativt på de dårligere funderede huse i bykernen.

Rapporten siger om målingerne, at såfremt værdierne er under 5 mm pr sekund i almindeligt velfunderet byggeri og under 3 mm pr sekund i særligt vibrationsfølsomt byggeri, f.eks. bygninger med svag fundering, vil der normalt ikke opstå egentlige bygningsskader. Derimod kan den såkaldte komfortzone være overskredet, dvs. der opleves rystelser i husene og mindre smårevner og pudsskader kan forekomme.

 

Vibrationer i Sct. Nikolaj Gade

I forbindelse med kloaksepareringen i Saltgade har tung trafik til Hovedengen – lastbiler og busser – medvirket til at ejendomme i Sct. Nikolaj Gade er kommet ud over komfortzonen, så der er mærket rystelser og opstået mindre revner.

Og så er de lastbiler, som via GPS sendes den gamle bydel en del større, end da rapporten blev udarbejdet i 2004. Her en lastbil fra artikel i RYK IND RIBE  1. maj 2019.

Appendix:

Mange af de fotograferede ejendomme – på en tåget dag i februar 2023 – er blevet renoverede siden undersøgelsen. Billedet på forsiden viser et hus i Sortebrødregade, hvor der gennem tiden har været store sætningsskader.