Tekst og foto Hasse Jørgensen, mandag den 27. juli

For mange år siden mødte den islandske kok, Ragnar Omars sin danske veninde i Danmark, men deres veje skiltes. Han tog således rundt i verdenen og blev en højt estimeret kok med et formidabelt CV som køkkenchef på nogle af de bedste restaurationer rundt om i verdenen.

Men lysten til at komme tilbage til Danmark var der stadig, og da hans gode ven fra de første år i Danmark, indehaveren af Bov Kro, manglede en køkkenchef, slog Ragnar til. De to mødte hinanden første gang, da de stod i lære sammen.

Tilbage i Danmark mødte Ragnar igen sin danske veninde fra de første år. I dag er de to kærester, og efter jobbet på Bov Kro er Ragnar Omars nu køkkenchef på restauration Kammerslusen.

Skandinaviens køkken det bedste

Spørger man Ragnar Omars, er det skandinaviske køkken det bedste i verdenen, og han ved, hvad han taler om. Som nævnt har han arbejdet på nogle af verdens bedste restaurationer. Han har arbejdet for den verdenskendte TV-kok Gordon Ramsey, hvor man ikke får betaling for arbejdet men et stykke papir på, at man har været der. Til gengæld arbejder man fra klokken 6 morgen til klokken to nat.

– Gordon Ramsey er i øvrigt en rigtig flink fyr, siger Ragnar Omars.

Han har selv arbejdet i det franske køkken i ni måneder, og det giver han ikke meget for, Udvælgelsen af det skandinaviske køkken som verdenens bedste begrunder han på følgende måde:

– I det skandinaviske køkken har man lært alt det basale fra det franske køkken. Men skandinaverne har taget over, og i dag er de år foran det franske køkken med hensyn til udvikling og brug af råvarer.

Opvokset med fisk og lam

Selv er Ragnar Omars opvokset med fisk og lam.

– I Island har vi alle former for fisk bortset fra ål. De eneste ål, vi kender, er importerede, røgede ål fra Danmark, så det bliver helt nyt for mig, når vi på Kammerslusen skal tage en gammel tradition op ved at servere stegte ål.

– Der er i det hele taget flere ting, jeg har måttet lære på Kammerslusen. Det er en gammel, kendt restauration, og da jeg kom her, syntes jeg, retterne skulle laves, som jeg ville have det. Men nu har jeg lært at lave dem, som gæsterne vil have dem. F.eks. også at lave et stjerneskud. Men når vi laver tingene, skal de være 100 procent i orden. Retterne skal smage godt og se godt ud, betoner den islandske kok.

Og værten på Kammerslusen, Niels Toft, føjer til, at Ragnar Omars har bragt to ting med til Kammerslusen nemlig skaldyrssuppe og lam.

To kapaciteter

I dag er Ragnar Omars køkkenchef på Kammerslusen i et samarbejde med Kaare Byskov, der som konsulent assisterer i både køkken og restauration. Han kommer fra en stilling som køkkenchef på Riberhøj, der er en kendt gourmetrestauration ved Føvling.

Niels Toft: – For os er det fantastisk, at Ragnar er kommet her. Kammerslusen har de sidste mange år ført en omtumlet tilværelse, som vi prøver at ændre. Det er uvurderligt med kapaciteter som Ragnar og Kaare. Vi får kun ros, og så er det en fornøjelse at servere.

Trods det, at Ragnar Omars på Island har været omgivet af fisk, gider han ikke selv fiske.

– Jeg gider ikke stå med en snøre og smide den i vandet for at hive den ind igen. Jeg vil meget hellere lave maden til de mange rige amerikanere, der kommer til Island for at fiske, lyder det med et grin fra kokken.

Ragnar Omars er blevet årets køkkenchef på Island to gange, deltaget i Bocure d’Or, der er verdensmesterskaberne i kogekunst afviklet hvert andet år i franske Lyon med en femteplads som resultat, ligesom han også er blevet årets køkkenchef i Norden.