Tekst Hasse Jørgensen, arkivfoto Ryk Ind Ribe, torsdag den 2. februar 2023

For 91 procent af turisterne i vadehavsområdet er det af afgørende betydning, at den natur, som de kommer til som gæster, er beskyttet.

Det fremgår af en stor undersøgelse, som Nationalpark Vadehavet sammen med partnere langs det tyske og hollandske vadehav har foretaget blandt turister i området. Undersøgelsen er gennemført i perioden juli 2020 til juni 2021, og alene i Danmark er 579 turister interviewet.

Undersøgelsen sætter tal på, hvad det er, der tiltrækker turisterne, hvad de laver, når de er her, hvordan de informerer sig osv. i Danmark og de andre lande samt på tværs af grænser.

Man kan derved se, om turister ved den danske del af Vadehavet har de samme eller andre behov, ønsker, forventninger og adfærdsmønstre end i de to andre lande. Undersøgelsen er gennemført i og uden for sommersæsonerne. Undersøgelsen indeholder en del viden om turisterne, som er kendt i forvejen. Blandt andet, at de kommer i bil, hvor de især kommer fra, at de vil slappe af osv. Men som noget nyt får man tal på, at turisterne vil have beskyttet og intakt natur.

Konkret viser undersøgelsen, at turisterne kommer pga. landskabet og lokationen (77 %), klima og luftkvalitet (65 %), naturen (62 %) og Nationalpark Vadehavet (55 %). Det vil sige, at for turisterne er afslapning, natur, miljø og nationalparken de suverænt vigtigste årsager til, at de kommer.

En bombe af et budskab

Dernæst – og her kommer der en bombe af et budskab – så angiver 91 procent af turisterne, at de finder det vigtigt (19 %) eller meget vigtigt (72 %), at naturen er beskyttet. Og for 90 procent af turisterne er det enten meget vigtigt (52 %) eller vigtigt (38 %), at de kan få oplevelser i en intakt natur. 82 procent af turisterne oplyser desuden, at de har et ønske om at komme væk fra de store turiststrømmes trængsel og uro.

– Kort sagt kommer turisterne på grund af naturen, som de ønsker beskyttet og intakt. Og de gider ikke turismetrængsel og slidt natur, sammenfatter nationalparkchef Peter Saabye Simonsen. – Det betyder altså noget, at området er nationalpark og Verdensarv, hvilket 92 procent af turisterne i øvrigt er vidende om. Men det siger også, at der skal styr, på hvor turisterne bevæger sig, og hvornår på året de kommer der. Det sender et klokkeklart signal til turismevirksomheder og politikerne om, at der skal passes ordentligt på Vadehavets rigtige natur, og at mængden af turister skal håndteres. Gæstestyring på den gode, informerende måde skal tænkes seriøst igennem sammen med udvidelser af overnatningskapacitet, manglende infrastruktur med videre, fordi mere af det samme er no-go, fastslår Peter Saabye Simonsen.

Undersøgelsen viser også, at 46 procent af turisterne foretrækker turismevirksomheder, der bidrager til miljø- og naturbeskyttelse, samt at 35 procent er villige til at donere et mindre beløb til naturbeskyttelsen i området.

Nyt projekt skal udvikle oplevelser, der gavner naturen

Med udgangspunkt i resultaterne fra den fælles undersøgelse har Nationalpark Vadehavet sammen med den tyske turismeorganisation Nordsee Tourismus, nationalparken i Slesvig-Holsten og Verdensnaturfonden (WWF) i Tyskland indsendt en projektansøgning til EU’s Interreg-program.

Projektet skal danne grundlag for, at vi i en post corona-tid sammen med turismevirksomheder, naturvejledere, Naturstyrelsen og turisterne kan udvikle oplevelser, der gavner naturen, udvikle fælles codes of conduct og løfte kvaliteten i naturguidningen. Med i ansøgningen er også Destination Sønderjylland, Destination Vadehavskysten og Destination Vesterhavet, Dansk Kyst og Naturturisme, VisitDenmark, Nationalpark Thy samt tyske partnere.

Undersøgelsen kan downloades fra Nationalpark Vadehavets hjemmeside ved at klikke her