Tekst & Collage: Johnny Tauman Skærmdump fra TV SYD indlæg i aftenudsendelsen mandag d. 29. januar
31. januar 2024
– Hvorfor har Vejdirektoratet hastværk med at få opstillet interimsbroerne ved Ringbroen, spørger Leif Fogtmann og henviser til undersøgelserne med at hæve vandstanden i Ribe Vesterå ind til min. 50 cm, som blev resultatet af konferencen om udviklingsplanen Skibbroen og Det maritime Ribe (red. marts 2023). Han tilføjer, at det fortsat skal være muligt at sejle fra Skibbroen til Vadehavet og retur – og det vil ikke på sigt være muligt, hvis Ringbroen bliver renoveret.
Bliver havnet lukket?
Hvorfor ikke vente med at bruge millioner på en renovering af en gammel bro, som har sat sig – og få undersøgelserne om vandstanden med? – Med den nuværende proces kan Vejdirektoratet være medvirkende til, at man for første gang lukker en havn, konstaterer Leif Fogtmann, der også undrer sig over kommunikationen med bådejerne.
Sen udmelding fra Vejdirektoratet
– I uge 48 fik jeg min båd op af vandet til vinterophold på bådpladsen ved Ribe Sejlklub. 19. december orienterede Vejdirektoratet Ribe Sejlklub om tidsplanen om levetidsforlængelsen af Ringbroen og muligheder for sejlads med følgende oplysning: Frihøjden under militærbroerne bliver 2,6 m ved lavt vand (kote +0), hvilket gør det svært for større både at komme under broen. Da militærbroerne allerede ankommer i uge 3 og uge 4 2024, betyder det, at nogle af jeres medlemmer skal tænke frem til næste sæson omkring, hvordan deres både skal lægges i vandet, En del af jeres medlemmer er nødt til at flytte deres både ud til Kammerslusen i stedet for at have dem inde i Ribe havn. Kommunikationen kunne have været bedre!
Myter om anden broform
Under samtalen med RYK IND RIBE kom vi også omkring en oplukkelig bro – og mytehistorierne herom. I mange historier vil der komme så mange både / skibe til Ribe, at trafikken på hovedvejen vil gå i stå. – Jeg kan godt se fornuften med en oplukkelig bro med højere vandstand i åen, så alle vi bådejere kan sejle til og fra Ribe Kammersluse, siger Leif Fogtmann, der også kunne se en løsning med en højere bro på stedet.
God snak med journalist
Mandag aften var Leif Fogtmann med i et indslag om Militærbroerne på TV SYD. Herom lyder det: – Jeg synes egentlig, at journalisten var meget vidende om udfordringerne med sejlads. Han omtalte borgmester Jesper Frost Rasmussens brev, der præcist fortæller Vejdirektoratet, at Esbjerg Kommune IKKE er færdig med undersøgelserne endnu mht. tiltag for at bevare kultursvampen.
Men lød det også til RYK IND RIBE: – Jeg snakkede nok med journalisten i 30 minutter – og der blev alligevel kun plads til omkring 1-2 minutter i indslaget. Leif ville godt have haft flere pointer med – og de er så nævnt her.

Collage med skærmdump fra TV SYD
Vi må stå sammen
Leif Fogtmann vil gerne opfordre, at alle, der har indblik og viden om Det maritime Ribe, går sammen og får bremset renoveringen af Ringbroen. – Vi må sammen sikre, at havnen ikke lukker og kulturarven bevares med Skibbroen som en visuel seværdighed.
Bagvand og vandstand i Vadehavet
Og så har undersøgelser jo vist, at Ringbroen kan klare sig frem til 2030. Til den tid må vandstanden være hævet – og udviklingsplanen være nået nogle skridt længere. Dertil må en broløsning også være fremtidssikret i forhold til de stigende mængder bagvand samt prognoserne med vandstanden i Vadehavet. – Gør nu ikke noget dumt for byen og det maritime – VENT med at løse opgaven med Ringbroen til ALLE undersøgelser og beslutninger er på plads, slutter Leif Fogtmann.
Hvorfor broer nu, når..?
PS! Hvorfor skal militærbroerne op i januar, når udbud til renoveringen først udsendes i foråret – og selve anlægsarbejdet skal pågå i maj-oktober?