Tekst og foto: Annette Brøchner Lindgaard
Fredag d. 12. maj 2023
For nogle år siden opfordrede lederen af Ribes Kirkegårde, Hanne Gerken, Tage Rosenstand til at samle en gruppe af historieinteresserede borgere. Hannes idé var, at de døde skulle gøres levende igen. Det kunne lyde som en gyserfilm, men resultatet er en ganske omfattende samling af livshistorier og skæbnefortællinger, der gemmer sig bag – eller rettere under – gravstenene på Ribes Kirkegårde.
Torsdag eftermiddag inviterede kirkegården til en lille reception, hvor fortællegruppen præsenterede det foreløbige resultat af deres meget omfattende arbejde. Foreløbige fordi, planen er at fortælle mange flere historier om Ribe og ripensere, og næste skridt er at rykke fra den gamle til den nye kirkegård og fortsætte der.
Fortællegruppen består af Tage Rosenstand, Richard Kværnø og Knud Jensen. De tre frivillige har i samarbejde med en masse andre, indtil videre udvalgt 50 gravsten fra den gamle kirkegård og nedskrevet de spændende og gribende historier om de navne, der står på omkring 30 af stenene.
Fortællegruppen, med Knud Jensen i spidsen, fortalte levende om processen. Selve skrivearbejdet har været krævende, men endnu større har det været at finde alle de kilder, der kunne underbygge historierne. Mange mennesker har bidraget. Enkelte med selv at skrive fortællinger ned, flere med mundtlige informationer, som gruppen så har bearbejdet.
Billederne kommer fra familiealbums og Torben Hestehave, der generøst har åbnet sit arkiv. Ribe Byhistoriske arkiv har ligeledes være en rig kilde.
Formålet med det hele er at vise, at en kirkegård kan noget helt særligt. Sådan står der i den folder, der var at finde ved receptionen. Der står også, at kirkegården kan være et sted, hvor de levende kan mødes for at tale med de døde. Være nysgerrige, lytte til deres historier og lade tankerne flyve.
Der er en masse spændende Ribe-historie at hente. Alle historierne var hængt op i det gamle kapel, men kan især nydes på den meget flotte hjemmeside, der er lavet til projektet. Den er let at finde og let at bruge, når man sidder hjemme ved computeren eller i lænestolen med iPaden.
Hvis man derimod vil bevæge sig rundt og nyde kirkegården, der også rummer kunst og vild natur, er der opsat QR-koder ved alle de udvalgte gravsteder. Så kan man, med kameraet på smartphonen, hurtigt og meget let scanne koden og hente historierne om familien eller personen bag det enkelte gravsted, frem på skærmen.
Det siges at historieløsheden breder sig i vores samfund. Kirkegårdens og fortællegruppens projekt er et stærkt eksempel på, at det slet ikke behøver at være sådan. At de ældre fortæller historier, er en god gammel tradition. At de unge, måske-måske ikke, er tilbøjelige til at lytte er også velkendt. Men her, hvor moderne formidlingsmetoder kombineres med velskrevne og flot illustrerede fortællinger, er der ingen grund til ikke at give sig i kast med fortiden. Ved at fortælle, lever det liv, der var.