Tekst & arkivFoto: Johnny Tauman
17. januar 2024

I mange artikler på forskellige platforme og medier har der de sidste mange år været drøftet vilkår / muligheder i forhold til sejlads til og fra Ribe Kulturhavn – den historiske havn med sin unikke placering i et åløb tæt ved Vadehavet og adgangen til Nordsøen.
Hvilken fremtid vil Ribe Kulturhavn opnå i det storstilede projekt – Skibbroen og Det maritime Ribe?
Svaret lader vente på sig – og nu nærmer vi os snart årsdagen for Konferencen med indbudte fagfolk, som samlet pegede på at hæve vandstanden i Ribe Vesterå med 50 cm.

Stort forarbejde i mølposen

Der har været mange snakke og divergerende holdninger til en oplukkelig bro, som synes lagt i mølposen af der nuværende transportudvalg – eller andre?

Vidste du, at embedsfolk – betalt af statens midler – i årevis har arbejdet med forskellige scenarier til en oplukkelig bro – og senest d. 11. april 2022 har ajourført regnearket.

  1. Klapbro som i VVM – undersøgelsen
  2. Klapbro med et klapelement
  3. Dobbelt klapbro
  4. Svingbro med et svingende element
  5. Dobbelt svingbro

PS! Det fremgår ikke om prisen er for en firesporet vej, som var en del af forslaget til at aflaste trafikken rundt om Ribe. Vejdirektoratet påstår over for RYK IND RIBE, at det aldrig har været meningen at lave vigespor på Ringbroen – besynderligt, når det dette er nævnt i den oprindelige VVM-redegørelse.

Kan kun joller komme under broen?

Men hvordan ser det ud med at passere Ringbroen, hvis vandstanden permanent hæves med ½ meter i Ribe Vesterå for at tilgodese Kultursvampen – og dermed imødegå en langsom udtørring.
Åsystemet omkring Ribe skal afvande de store nedbørsområder, og stadig kunne løbe ud i Vadehavet! Og det går endnu, men med fremtidens havvandstand kan det blive vanskeligt, for vand løber jo ikke opad.
Stiger vandstanden med 50 cm i Ribe Vesterå, mens stigningen i Vadehavet bliver på 70 cm, så kan åvandet jo ikke komme ud. En forudsætning kunne være at lade vandstanden i Ribe Vesterå stige med 80 cm, men vil der så kunne sejle både under Ringbroen? Bliver Ribe Kulturhavns fremtid så en jollehavn?

Fremtidens havvandstand

Den fremtidige udvikling i vandstanden afhænger af den fremtidige udledning af drivhusgasser, og af hvordan havet, iskapper og gletsjere reagerer på temperaturændringerne.
Ifølge FN’s seneste klimarapport forventes vandstanden omkring Danmark at stige
0,1-0,6 meter for det mest optimistiske scenarie,
0,2-0,7 meter for et middelscenarie og
0,3-0,9 meter for det højeste scenarie.
Tallene gælder for slutningen af århundredet (2081-2100) i forhold til referenceperioden 1986-2005.

Kilde: Portalen Klimatilpasning / Miljøministeriet / Miljøstyrelsen

Flere scenarier

Kystinspektoratet har arbejdet med flere scenarier, når vandet ikke kan komme ud. Der er bla. foreslået etablering af større vandreservoirer i marken samt kraftige pumper som i Holland.
Men som det også fremgår af debatten, så vil der jo være stort behov for at fisk som laks, ørreder og snæbler skal have adgang til åsystemet – så også et hensyn til sportsfiskerne!

Hvordan handles der?

Men hvor bliver handlingerne af? Kommer der modsatrettede porte i Kammerslusen, så der kan holdes på vandet? Blive åslyngerne ved Bjerrumvej genåbnet?
Og er der i alle disse forslag overvejet, at en oplukkelig bro jo kunne være en gevinst for de nuværende bådejere, som ikke har fyldt meget i debatten?
Når vi i RYK IND RIBE har lukket kommentarfeltet, så skyldes det ikke mindst, at debatten til tider er blevet for useriøs. Fx forslaget om, at man da bare kan grave åen dybere – eller grave en kanal fra Ribe Kammersluse og videre ud i vadehavet?
Sådanne kommentarer vidner om manglende forståelse for, at havvandstanden eller åvandstanden jo ikke ændrer sig ved en udgravning.

Tag fat i de lokale politikere og stå sammen!

Det er vigtigt, at interessenter tager fat i de lokale politikere – og at man samlet får en løsning, som alle kan stå inde for – med respekt for, at vand jo ikke kan løbe opad.

PS! Og beregningerne er jo sket før det vådeste år – 2023.