Tekst og foto Hasse Jørgensen, mandag den 31. marts 2025

Jytte og Leif Kruse, der driver Vadehavsbageriet i Vester Vedsted, er ikke bange for at eksperimentere med nye brødtyper.

Det har netop medført, at de er blevet leverandører til plejehjemmene i Esbjerg Kommune af proteinrigt brød, fordi det er meget vigtigt for plejehjemsbeboerne at de får proteiner.

Jytte og Leif Kruse bruger bl.a. hestebønner, valsede stænger fra hvede, bønner, og mange andre, gode stoffer, der er rige på proteiner, i deres brød. I det brød, hvor der er flest alternativer i, udgør 22 procent af indholdet alternativer til almindelige ingredienser. Desuden arbejder de med at lave brød, der ikke har nogen hård skorpe, for, som Jytte Kruse forklarer, bruger personalet på plejehjemmene megen tid på at skrælle den hårde skorpe af brødet, og det giver desuden et stort madspild.

Alt det forklarede Jytte Kruse om, da økonomiminister og folketingskandidat Stephanie Lose (V) og byrådsmedlem og folketingskandidat Klaus Sandfeld (V) var på besøg mandag formiddag som et led i et virksomhedsbesøg på Ribe-egnen. (Se artikel andet sted på siden. Red.)

(Artiklen fortsætter under billedet)

Klaus Sandfeld og Stephanie Lose og samt Jytte og Leif Kose foran vadehavsbageriet

Jytte og Leif Kruse har omdannet det mere end 100 år gamle Vadehavsbageri til en moderne virksomhed, der laverer bake off til en lang række forhandlere i hele landet samt på Grønland og Færøerne, hvor det mest solgte rugbrød er Færørugbrødet lavet i V. Vedsted.

Jytte og Leif Kruse overtog bageriet i Vester Vedsted i 1990, og i midten af 90’erne lavede de det om til bake off, hvor de producerer varer, der er stort set færdigbag fra Vadehavsbageriet, men hvor kunderne lige skal give brødet de sidste ti procent hjemme.

Vadehavsbageriet har i dag omkring 70 forskellige produkter, og Jytte og Leif  købte på et tidspunkt Jacobsens bageri i Sønderportsgade i Ribe og overvejede at flytte forretningen til Ribe. Men de blev enige om, at så kunne de ikke med god ret kalde forretningen for Vadehavsbageriet, og derfor blev maskiner og medarbejdere flyttet til V. Vedsted, hvor man – når man åbner bagdøren – er meget tæt på Vadehavet.

Oprindeligt var Vadehavsbageriet et traditionelt bageri på landet med egen butik, men det var der ingen fremtid i, og derfor lukkede butikken i 1991.

Jytte Klose gav Klaus Sandfeld og Stephanie Lose en grundig rundvisning i bageriet, hvor også noget så moderne som robotter har vundet indtog for at aflaste medarbejdere for belastende løft.