Project Description

Tekst og fotos Hasse Jørgensen, onsdag den 3. august 2022

Svenskerne har opfundet et nyt ord: at zlatanera, og det refererer til den svenske fodboldspiller, Zlatan Ibrahimović, der for tiden spiller i serie A – den fornemmeste række i Italien. Og Zlatan Ibrahimović er blevet betegnet som den bedste angriber nogen sinde i fodboldverdenen.

Deraf udtrykket zlatanera, der betyder at gøre noget med stor kraft og overbevisning.

Vi har ikke noget tilsvarende ord på dansk, og derfor bruger jeg zlatanera, når jeg skal beskrive koncerten onsdag aften i Sct. Catharinæ Kirke med Kiev Kammerkor. Koret gav en koncert med stor kraft og overbevisning. Jeg er ikke bange for at tilføje det danske ord: enestående.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Korets koreografi, mimik og optræden i det hele taget var enestående.

Koret er fordelt på ti damestemmer og 11 herrestemmer, og uden at forklejne de kvindelige stemmer, som absolut var på det ypperste, var det helt fantastisk at høre mandsstemmerne komme meget dybt ned uden det gik ud over det musikalske.

Koret synger både kirkemusik og folkemusik, og denne aften i kirken fik vi folkemusikken. Det foregik på ukrainsk, og selv om man ikke forstår teksten, var korets koreografi, mimik og optræden i det hele taget en klar anskuelse af, hvad det drejede sig om.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Koret optrådte i klostergården på en dejlig sommer aften

Menighedsrådet gav efter koncerten et glas vin eller juice i klostergården, og det var en rigtig god ide, for her kunne man lige ”summe” over aftenens enestående oplevelse. Og sandelig om ikke koret kom ud i klostergården og gav endnu et nummer i disse historiske omgivelser under en klar sommeraftenhimmel. Så bliver det ikke større.

Organist Benjamin Friis Nielsen fortalte, at det er halvandet år siden, at koret blev booket til koncerten, og med den udvikling, der har været siden i Ukraine, var det med stor spænding at der blev spurgt, om koret kunne give koncert i Ribe.

Det kunne det heldigvis som et led i en omfattende dansk turne, hvor koret besøger 20 danske byer. Og de byer, der venter besøg, kan glæde sig.

Som flere af koncertens gæster i aftes i Sct. Catharinæ Kirke sagde efterfølgende: dem kan i roligt booke til en ny koncert. Vi kommer!

Koret i kirken

Annonce