Tekst og foto Hasse Jørgensen, søndag den 14. juli.

Det tyveriforsøg, der forleden blev begået mod guldsmed Henrik Skjønnemand på Mellemdammen i Ribe, var langt mere dramatisk, end det fremgik af politiets døgnrapport.
Rent faktisk var Henrik Skjønnemand i slagsmål med den 32-årige rumæner, der siden blev idømt tre måneders fængsel og en udvisning af Danmark for tyveriforsøget.
– Og der er ikke tale om, at jeg ikke var i min butik, som nogen kunne få opfattelsen af efter at have læst om tyveriforsøget i Ryk Ind Ribe og JydskeVestkysten, siger Henrik Skjønnemand.
I dag har han tommelfingeren på højre hånd bundet ind som et minde om det ubudne besøg, idet tommelfingeren blev forstuvet under tumulten med tyven.
Henrik Skjønnemands butik består af selve butikslokalet samt et værksted i åben forbindelse med butikken og et andet lokale, der er i åben forbindelse med værkstedet.
– Jeg sad og arbejdede ved min computer i det andet lokale, da jeg hørte gulvet knirke i værkstedet. Da jeg kigger op, står den 32-årige bøjet ind over mit pengeskab, hvor han har taget to bakker med ubehandlede ædelstene samt 4.000 kroner. Pengeskabet var lukket men ikke låst. Da jeg antaster ham, vil manden løbe væk, men jeg får fat i ham, fortæller Henrik Skjønnemand.
Han beretter videre, at rumæneren sætter bakkerne med ædelstene fra sig og nægter at have rørt ved pengene, og i den efterfølgende diskussion ser rumæneren sit snit til at lægge de 4.000 kroner fra sig.
Henrik Skjønnemand holder fast i rumæneren og forsøger via telefonen at få fat i politiet ved at ringe 114. Det mislykkedes i adskillige minutter, og da han endelig får forbindelsen, siger en dame, at hun stiller om til vagthavende, hvorefter forbindelsen igen forsvinder.
– Det hele varer omkring 25 minutter, og rumæneren bliver efterhånden meget aggressiv og vi tumler rundt på gulvet i håndgemæng, hvor jeg hele tiden prøver at få fat i politiet alt i mens vi slås, fortæller Henrik Skjønnemand.
På et tidspunkt kommer en dreng, der senere viser sig at være svensk, ind i forretningen, og Skjønnemand beder drengen få fat i sin far, der også kommer til. Han bliver bedt om at ringe efter politiet, men først da kokken fra Kolvigs Gård også kommer til sammen med en anden ansat fra restaurationen, sker der noget.
– Hvem, der ringer efter politiet, ved jeg ikke, men da er der gået omkring 25 minutter. Det er så rigtigt, at de to betjente var der meget hurtigt, da der først var kontakt til politiet, siger Henrik Skjønnemand.
Hvorfor ringede du ikke 112 med det samme?
– Det spurgte betjentene mig også om, men jeg er opdraget til, at man kun bruger 112, hvis der er livsfare. Det var der sådan set ikke i starten af det hele, men da vi først sloges, forsøgte jeg også med 112, men da slog rumæneren telefonen ud af hånden på mig.
Hvordan kom rumæneren ind i baglokalet, uden du hørte det?
– Den eneste mulighed, jeg kan se er, at rumæneren er kravlet ind. Jeg har en anordning på mine døre fra gaden ind i butikken, så når nogen går ind gennem dørene, brydes en lyskegle, og så lyder en klokke meget højt. Den lyskegle sidder så lavet, at selv mindre børn aktiverer den, så rumæneren må være kravlet under lyskeglen, siger Henrik Skjønnemand.