Dato: 26. maj 2024
Tekst: Peter Lindgaard
Foto: Peter Lindgaard
For omtrent 10 måneder siden – august sidste år – indledte det tyske par Bente og Kai Petersdotter sammen med deres to børn et helt nyt kapitel i livet. Efter nogle gode år med faste jobs, dejligt hus i nærheden af Kiel, masser af venner og omgangskreds, klippede parret efter få måneders overvejelser navlestrengen over, solgte hus og bil, krydsede den tysk-danske grænse og vendte næsen mod nord – nærmere bestemt til Øster Vedsted. Med sig havde de deres personlige ejendele og vigtigste habengut, men næsten ingen sprog – vel at mærke dansk sprog.
Bente, der har arbejdet i turistbranchen, havde et par måneder forud fulgt et aftenskole kursus i dansk, men Kai skulle begynde helt fra bunden. Det samme gjaldt børnene Samuel på 6 og Noah på 4. Forud var ferierne gennem flere år gået til destinationer langs den danske vestkyst, Rømø og Sønderborg. Parret havde et godt øje til den danske natur og kultur. Desuden følte de ikke, de var længere væk fra Kiel, end at de til enhver tid, hvis de blev trængende, kunne springe ind i en bil og mødes med bedsteforældrene, familie eller venner.
Her 10 måneder efter er familien Petersdotter faldet rigtig godt til. De har anskaffet sig et dejligt hus tæt på naboer og en hel del andre børnefamilier. Et sted hvor der er mulighed for at mødes og lære hinanden at kende. ”Vi kunne godt li’ Øster Vedsted, fordi det ligger mellem land og by. Desuden spottede vi hurtigt de mange trampoliner i haverne. De afslører, at her bor mange børn, og det havde vi selvfølgelig brug for, når vi skulle lære dansk.” Børnene er så småt begyndt sige de første danske ord.
Beslutningen om at forlade Tyskland til fordel for Danmark føltes ikke svær. Bente og Kai havde en god fornemmelse af kvaliteten af de danske skoler, og rygterne om det danske sundhedssystem havde også en del at sige. ”Vi føler at medarbejderne på sygehuset i Esbjerg taler til børnene – de er i øjenhøjde med børnene. Den slags var vi ikke vant til i Tyskland,” lyder det samstemmigt fra parret. ”I Tyskland taler de voksne med de voksne – børnene er ikke inkluderet.” Kai er ret vild med de korte ventetider på sygehuset. Den slags er de ikke vant til i Tyskland, og faktisk undrer Kai og Bente sig over, at danskere tager til Tyskland for at komme på sygehuset.
Familien er i det hele taget godt tilfredse med den måde, de føler sig taget imod af Esbjerg Kommune. Inklusion er et nøgleord. Vi tænker, kommunen er god til at tage sig udlændinge og integration. Esbjerg Kommune har løbende fodret familien med informationer og tilbud om sprogkurser, institutioner, skoler og andre muligheder, familien kunne benytte sig af i fritiden. ”Vi er blevet inviteret til foredrag, og vi har deltaget i historiske ture i Ribe,” siger Bente, ”nogle tilbud kommunen gav os, hvis vi havde lyst. Og det havde vi selvfølgelig. Desuden har vi lært en masse andre nye danskere at kende gennem sprogskolen.”
”Vi har også lært en lokal tysker at kende. Ham kontakter vi, når der er brug for mere avanceret hjælp. Naboerne vil gerne snakke, men vi har kæmpet lidt med at få dem til at tale med os på dansk. Vi er slet ikke interesseret i at tale engelsk, tysk eller andre sprog, siger Kai. Vi har brug for at lære dansk, vi har brug for at høre og forstå det danske sprog. Den bedste måde er ved at tale sammen med danskere. Heldigvis er vores naboer søde og tålmodige. De har været superhjælpsomme. Inviterer os med til spontane sammenkomster, ned på legepladsen eller til gadefester. Vi fornemmer, at det går fremad med det danske sprogøre, og vi prøver også at leve os ind i de danske traditioner og standarder. Men – puha – og det er ikke nemt at lære dansk!”, griner parret.
Børnene elsker dansk wienerbrød, slik og søde sager. Bente og Kai kunne til gengæld godt tænke sig, at der var mere økologi og grøntsager i handlen. De savner deres tidligere hjemstavn, hvor der to gange ugentligt var markeder med masser af boder og friske madvarer. Den slags er ikke særlig udbredt i Danmark, og i Ribe kan man kun bruge markedet en enkelt dag om ugen på et tidspunkt, hvor vi er på arbejde. Vi håber, det bliver bedre.
Bilpriserne er heller ikke populære blandt tyskerne. ”De danske biler er rigtig dyre, og det har været en udfordring at vænne sig til de danske afgifter. Til gengæld er der mange andre ting, blandt andet indenfor sundhedssystemet, hvor man ikke skal betale, og det tæller selvfølgelig på plussiden,” lyder det fra parret. En gang imellem savner Bente spontant at smutte på besøg hos sine veninder, men hun kan mærke at de nye danske bekendtskaber allerede fylder så meget, at det lægger en dæmper på hendes hjemve. ”Der er mere roligt i Danmark. Ikke så meget stress og danskerne er gode til at være sociale og lukke dørene op. Pludselig bliver vi inviteret over til en uformel mad med tunfisk, og det elsker vi.”