Tekst & Foto: Johnny Tauman
8. marts 2021
(Tredje del af tre)
– Kim, sig mig lige, hvor mange kilo, du har tabt, siden du begyndte at vandre i Ribe by og omegn.
Ansigtet lyser op, mens vi i tågen står ved Dronning Dagmar på Ribe Slotsbanke. – Jeg har tabt 55 kilo og er kommet i en fysisk rigtig god form sammen med min uundværlige røde rollator, kommer det stolt fra den tidligere murer, som i dag er førtidspensionist.

Elsker at komme forbi Slotsbanken – det sker næsten hver dag
Kim var en STOR dreng
Inden vi følger Kims spor gennem Ribe – og hører hans vurderinger om hist og hint, så skal vi lige vende noget af et barskt sygdomsforløb. Kim var gennem sin opvækst og senere godt i stand, hvis vi skal sige det pænt. En STOR dreng.
Sygdom sendte Kim på kontanthjælp
Han var flyttet tilbage til Ribe fra brandtomten i Arnum og havde købt hus på Svankjærvej. Her blev han belastet af bla. en blodprop i hjernen, tre diskusprolapser (en i lænden og to i nakken).
Som følge heraf var Kim nødt til at sælge huset – han røg på kontanthjælp og var ”der” i 13 år.

Det har været det hele værd, fortæller Kim, der først sent “trak i nødbremsen”
Skæbnesvanger fald på isglat fortov
I december 2012 blev Kim tilkendt førtidspension og kunne se lys forenden af tunnelen, men så faldt han på et isglat fortov. – Jeg husker det, som var det i går, fortæller han og uddyber: – Der gik alt for lang tid, for lægerne at finde ud af, hvilken skade jeg havde pådraget mig – og på det tidspunkt var det for sent at redde ¾ af den firehovede muskel i venstre lår, som var læderet/sprunget.
I dag er der kun ca 1/3 styrke, så der mangler en hel del.
Trak i nødbremsen
Alle disse skavanker, som Kim ynder at kalde dem, var ikke nok til at trække i nødbremsen!
Det var først da han fik konstateret diabetes type 2, at alvoren gik op for ham.
– Jeg lagde min livsstil om. Fra den ene dag til den anden holdt jeg op med at ryge og begyndte at fokusere på, hvad jeg puttede i munden, fortæller Kim til RYK IND RIBE og sætter så trumfen ind: – Og så begyndte jeg at motionere mere.
I dag er Kim Lauridsen medicin fri og tager kun en forebyggende hjertemagnyl dagligt!!

Den susende rollator gav sig tid til at nyde de flotte huse i Fiskergade
Den susende rollator
Kim er ripenser med, som han selv udtrykker det, hud og hår, liv og sjæl. Og med de daglige lange gåture, er han blevet en del af bybilledet: den ældre fyr, der kommer susende med sin røde rollator. Og der hilses til højre og venstre – og det bliver da også tid til en snak på den 7 kilometer lange morgentur.
Elsker Slotsbanken
RYK IND RIBE mødte Kim ved Ribe Roklub – og tog først en tur op til Dronning Dagmar. – Jeg anser det for et af de smukkeste steder i byen – og især om foråret, hvor alting begynder at blomstre og gro – og hvor fuglene synger.
Og Kim har mange holdninger – nogle er skarpe.

_ Jeg har ikke så meget at sige om broen – det er bare en dårlig idé, lyder det fra Kim
Bevægelig bro – nej tak
Det første ophold sker på en mark med Ringbroen som baggrunds kulisse i tågen: – En bevægelig bro over åen ved Ringvejen, uanset om det bliver en klapbro, drejebro eller en vippebro, så tror jeg det vil give endnu en hindring for trafikken på hovedvejen.
Men det, som Kim især frygter, er den store mængde færdselsskilte, der skal opsættes på begge sider af hovedvejen for, at broen skal kunne benyttes: stop for blink, stoplinje, tilladt vægt på broen, aksel tryk og så videre, og så videre.

Kim peger på, at der kan laves en cykelsti langs hovedvejen fra Bjerrumvej til Degnestien – det sparer en løsning med tunnel / trafikregulering med signal.
Ændret linjeføring for cykelsti
Og så ikke mere herom – næh, det der interesserer Kim mere er overgangen ved Holmevej / Bjerrumvej. – Jeg går ind for den løsning, der fører en cykelsti fra Bjerrumvej langs vestsiden af Ringvejen til den eksisterende cykelsti og tunnel ved Degnestien, siger Kim, der synes, at det er træls, at kommunen ikke prioriteter denne løsning højere.
Og de der er bange for, at cyklister og fodgængere bare krydser over hovedvejen ved Holmevej / Bjerrumvej, har måske ikke tænkt på, at her skal i så fald laves en stor og dyb grøft med autoværn, så det bliver umuligt at forcere hovedvejen?

De gør det rigtig godt, når der brolægges i gågaden
Brosten er ikke handicapvenlige
Gåturen fortsætter ad Grønnegade / Præstegade frem til udskiftningen af fortov og vandrender på gågaden. – Byen har heldigvis udviklet sig mest i den positive retning, lyder det fra Kim, der især lægger vægt på de renoverede og vedligeholdte bygninger. De forfaldne huse kan efterhånden tælles på en hånd. Men så ses rollator-pegefingeren: – Renoveringen med brostensbelægninger over alt er da ganske charmerende og hyggelig, men handicapvenlig bliver det aldrig! Kim roser nu de nye fortove og vandrender i Hovedgaden men kommer også lige med kommentar af typen: ironi kan forekomme: – Nu kan cyklister, der skal efter morgenbrød lørdag og søndag, rigtig få fart på cyklerne på de plane granitfliser – og så egner de sig jo også godt som parkeringsplads både for last- og person biler.
– Jeg har et stort ønske, der handler om at gøre Ribe mere handicapvenlig – det gælder både i bykernen og i villakvartererne, kommer det fra Kim, som er glad for, at ”handicappede” nu kan komme op på digekronen ved Ribe Kammerluse.

Det er dejligt, at man nu kan komme sikkert fra Plantagevej til Farupvej
Ros til den nye tunnel
Snakken vender også det store vejprojekt. – Inden jeg vil sige noget herom, så skal der lige lyde en stor ros til den nye tunnel fra Plantagevej til Farupvej, kommer det fra Kim, der ellers har hårde knubs om vejen: – Fråseri med skatteydernes penge! Som jeg ser det, har det ikke givet noget væsentlig bedre flow af trafikken. Det eneste positive – set med Kims briller – er støjvæggene, hvor han håber, at ”naboerne” bag disse til sommer vil opholde sig mere i deres haver.

Kim får sig en snak med Kirsten Dons, som er smuttet ud i bare sokker
Tid til en snak
På vej ad Klostergade kommer to personer ud og får sig en snak med Kim og RYK IND RIBEs medarbejder. – I må godt en gang tage fat om vilkår for fodgængere og bilister, der krydser hinandens veje mellem P-Nord og P-pladsen ved Føtex, lyder det fra Kirsten Dons, mens Ivan Andersson Dalsgaard får fremvist sin flotte Basset Hound, Georgia.
Tak for turen
Turen nærmer sig sin afslutning. Et kik på rollatorens dæk viser, at der snart er tid til en udskiftning. – Det sker for egen regning, smiler Kim, der dog på kommunens regning for nylig har fået skiftet lejer i de forreste hjul. Med et trut i hornet siger vi på gensyn – og tak for stof til de tre berigende og autentiske artikler med Kim.

Tak for denne gang!