Tekst Hasse Jørgensen, arkivfoto Ryk Ind Ribe, tirsdag den 20. juni 2023
Når der om godt et par år skal udarbejdes et forslag til politikerne om eventuel trafiksanering i Ribe, skal forslaget bygge på så godt et faktuelt og underbygget grundlag, som det overhovedet er muligt.
Allerede på mandag vil der som et led i forarbejdet blive indledt trafiktællinger i den indre by i Ribe, og i 2024 og 2025 vil der blive gennemført forsøg med ændringen af trafikken. I første omgang vil det betyde, at i 2024 vil domkirkepladsen blive spærret for unødig trafik, og i 2025 vil hele dom-kirkeøen – det vil i praksis sige hele middelalderbyen – blive lukket for unødig trafik.
Trafiktællingerne er sat til at vare i ti uger, mens forsøgsperioderne er beregnet til seks uger i højsæsonen.
Det oplyste chef for natur og byrum i Esbjerg Kommune, Morten Andersson, på det orienteringsmøde, der blev holdt i Ribe mandag aften.
Konkret forslag i slutningen af 2025
– Nogle er af den opfattelse, at det tager for lang tid, inden vi kommer med forslag til regulering af trafikken, men der er utroligt mange meninger om trafikforholdene i den indre by i Ribe, og der er mange følelser i spil, så vi har valgt at prøve at lave en base af dataresultater, som vi kan gå ud fra, fortæller Morten Andersson.
Den arbejdsgruppe, der er nedsat, regner med, at gruppen i slutningen af 2025 kan komme med et forslag til plan- og byudvalget om, hvordan fremtidens trafik skal se ud. Derefter skal forslaget behandles i udvalget, sendes i høring og til slut behandles i byrådet.
I den forbindelse håber Morten Andersson på, at erhvervslivet vil medvirke positivt.
Det er vigtigt for os at få et indtryk af i hvilket omfang trafikforsøgene påvirker omsætningen for erhvervslivet på domkirkeøen. Ribe Handelsstandsforening vil derfor opfordre sine medlemmer til at deltage i indsamling af data, som COWI vil sikre anonymiteten af.
Målsætning og visioner
I oplægget til trafiksaneringen hedder det blandt andet:
”Målsætningen for hele arbejdet er: En levende by. Et godt sted at bo, arbejde, besøge og drive erhverv samt bevarelse af middelalderbyen.
Det betyder, at Ribe bykerne skal opleves som en by, hvor trafikken skal afvikles på de bløde trafikanters præmisser i tråd med tanken bag oprettelsen af hele bykernen som gågadezone.
De trafikale forhold skal understøtte et aktivt byrum, hvor ophold bidrager til livskvalitet og, hvor mennesker mødes og har lyst til ophold. En levende bykerne, hvor mennesker bor.
Trafikale løsninger må ikke stå i vejen for kulturelle arrangementer i byens gader og pladser, understøttende tiltag skal overvejes. Unødvendig trafik i bykernen skal undgås. Større tilfredshed med bymiljøet, som skal indbyde til ophold og en positiv byrumsoplevelse.
Det vil sige en bykerne, der binder oplevelsen af livskvalitet sammen med gode muligheder for at handle. En bykerne som gennem historie, kulturarv og arkitektur aktiverer det behagelige, det følelsesmæssige og sanselige.
Der skal opleves en god balance mellem tilgængelighed i bil og en tryg og behagelig byoplevelse for såvel beboere, de bløde trafikanter, de daglige brugere af bykernens tilbud som turister”
Fakta
Nødvendig kørsel:
Beboere, Hjemmeplejen, Handicappede med handicapskilt, Kirkelige handlinger, Leverandører og håndværkere, Beredskabet (Brand og Redning), Ambulance, Politi, Flextrafik og taxa, Hotelgæster (kørsel til og fra hotellet)
Unødvendig kørsel:
Gennemkørende trafik, Parkeringssøgende trafik, Busser, Folk uden ”lovligt ærinde.
Hvis man ikke tilhører kategorien nødvendig trafik, er det ikke et lovligt ærinde og betragtes som unødvendig trafik i Ribes historiske bykerne
Morten Andersson fortæller videre, at der på mødet mandag aften kom en række gode spørgsmål og kommentarer, bl.a. til gruppens definition af ”nødvendig kørsel”, som arbejdsgruppen nu arbejder videre med.