Tekst Hasse Jørgensen, foto Johnny Tauman, fredag den 5. juli 2024

Hvis det trafikforsøg, der for tiden er i gang i Ribe, fortsætter, kan det medføre et sagsanlæg med krav om erstatning mod Esbjerg Kommune.

Hotelchef Allan Jakobsen, Hotel Dagmar, og indehaveren af restauration Kolvig, Tobias Skovmose, er mildest talt rasende over forsøget og ikke mindst den skiltning, der markerer, at ”centrum” i Ribe er spærret for trafik. Også forpagteren af Weis Stue på Torvet, Johnnie Frederiksen, er alt andet end tilfreds.

Tobias Skovmose, der ud over at drive restauration Kolvig også har værelsesudlejning i Den Gamle Arrest, fortæller, at han kan notere en omsætningsnedgang på 40 procent.

– Jeg ved godt, at der er andre parametre, der kan have indflydelse på det. Men det er ikke vejret, for det var lige sådan sidste år. Vi har gæster, der har annulleret bookinger, fordi de tror, at hele byen er spærret af, og selv om vi sender mails ud til vores gæster med forklaringer på forsøget, kan de ikke finde ud af det, siger Tobias Skovmose.

Han peger bl.a. på, at de skilte, der står ved indfaldsvejene, fortæller, at hele centrum er spærret af.

– Men det er jo ikke rigtigt. Det er kun domkirkepladsen, og de skilte bør laves om. Det kan kun gå for langsomt. Jeg kan ikke vente i yderligere fem uger uden at reagere, siger Tobias Skovmose.

Han siger videre, at han som sådan ikke er mod trafikforsøget, men den skiltning, der fortæller, at centrum er spærret, skal laves om. Og det kan kun gå for langsomt.

Vil klage

Hotelchef Allan Jakobsen, Hotel Dagmar, er helt enig.

– Det er ikke centrum, der er spærret af. Det er domkirkepladsen, og centrum er mere end domkirkepladsen. Jeg kan også se en omsætningsnedgang. Jeg kommer til at klage alle de steder, hvor jeg kan. Til ombudsmanden f.eks. Og, hvis det bliver ved, kan det medføre et erstatningskrav mod kommunen. Det er intet mindre end en skandale. Jeg har talt med flere politifolk, der siger, det er rent kaos. Bommene kører, som de har lyst.  Vores kunder kan slet ikke finde ud af det.

– Jeg kan ikke sige, at vi har mistet bookinger, men vi bruger sindssygt megen tid på at forklare vores kunder, hvad det går ud på.

– Det er os, der skal håndtere det. Der er en vagttelefon, men mange, der ringer på den oplever, at den går i en telefonsvarer, og de ringer ikke tilbage. Og når vi spørger, hvorfor de ikke tager den, lyder svaret, at de ikke kan nå alle samtaler. Sagen er, at vi lider under det her, lyder det fra hotelchefen.

Måtte sende tjenere hjem

Heller ikke forpagteren af Weis Stue i Ribe, Johnnie Frederiksen, er begejstret for forsøget, men han sætter sin lid til at møde, der skal være på mandag, hvor repræsentanter fra kommunen kommer og hilser på de erhvervsdrivende.

– Det er da positivt, at de kommer rundt og vil høre, hvad vi har at sige.

Med hensyn til skiltningen siger Johnnie Frederiksen, at når folk kommer til Ribe, får de oplyst, at det er en lukket by. Og ordet ”lukket” er et negativt ord. Man burde f.eks. skrive, at byen er åben for fodgængere.

– Har I haft omsætningsnedgang?

– Jeg har ikke været inde og kigge på tallene, for det har jo kun kørt en uge. Men der har været dage, hvor vi har måttet sende tjenere hjem, fordi der ikke var noget at lave. Det plejer vi aldrig på denne årstid, og det skyldes ikke vejret, for det var lige så ringe sidste år.

– Vi har lavet en liste, hvor vi noterer de gæster, der brokker sig, og der er da mange krydser ved folk, der mener, at det er mærkeligt, at de kommer til en lukket by.

Johnnie Frederiksen siger videre, at selv om de sender mails ud til kunderne, forstår de ikke, at de kommer til en lukket by.

Så du er ikke den store fan af forsøget?

– Nej, de burde have inddraget os, inden de lavede skiltningen, så det var klart, at byen er åben for gående.

Men nu er der jo åbnet nye parkeringspladser på DSB’s arealer ved Tangevej og Vittenbergskolen.

– Ja, men turister, der kommer nord fra, har svært ved at finde Vittenbergskolen, lyder det fra Johnnie Frederiksen.