Leder: Tekst Hasse Jørgensen, søndag den 30. marts 2025
Debatten om trafik i Ribe kører stadig, men noget tyder på, at debatten ikke er så intens, som tilfældet har været tidligere. Det kunne bl.a. aflæses af deltagelsen i det orienteringsmøde, kommunen havde inviteret til forleden. Der var 25 tilmeldte på forhånd og under 50, der mødte op.
Der blev sagt mangt og meget under debatten, og det er klart, at der er rigtig mange meninger om trafikforholdene i Ribe.
Der blev bl.a. foreslået, at man skulle lave gennemkørsel forbudt i nogle af de gennemgående gader så som Grønnegade og – må man formode – også Præstegade og Korsbrødregade.
Spørgsmålet er: hvis man gør det, hvordan skal beboerne i St. Clementsgade, Alberts Skeels Gade, Erik Menvedsvej og Kongensgade med flere komme hjem. For i givet fald må de jo ikke køre gennem de nævnte gader med gennemkørsel forbudt. For dem vil eneste mulighed være at dreje ned ad Skovgade eller Gråbrødre Torv, og de to gader er bestemt ikke egnet til en større trafikmængde.
Der blev også foreslået ensretning af nogle gader, men her slog formanden for styregruppen, Morten Andersson på, at ensretning har en tilbøjelighed til at øge hastigheden i de pågældende gader, fordi bilisterne ved, at der ikke kommer modkørende trafik. Forskningen giver ham ret.
Et andet problem er, at den indre by er udpeget til gågade-zone, men det virker jo ikke i mange af gaderne. Tænk bare på Sønderportsgade og Nygade: der er ingen – hverken bilister eller fodgængere – der opfatter det som gågade med den kørebane og de fortove, der er.
Var det ikke en idé at ophæve gågade-zonen udenfor gågaden og så indføre en hastighedsbegrænsning på 15 km/t i indre by. Dermed undgår man debatten om dobbeltskiltning, hvor skiltningen om gågadezone kolliderer med en hastighedsbegrænsning. Samtidig opnår man den fordel, at politiet med en håndholdt fartmåler ville kunne kontrollere hastigheden, og hvis det bliver kendt i medierne, at der uddeles bøder for overtrædelse af reglerne, vil det hurtigt – i hvert tilfælde hos de lokale – give en begrænsning i farten.
Problemet med rystelserne i husene og kultursvampen er reelle problemer og undersøgelser viser, at rystelserne har meget med hastigheden at gøre. Målinger gennemført i 2003 foretaget på otte huser foretaget med en lastbil på 14 tons og en varebil på 1,7 tons viste, at hastigheden har en stor betydning for eventuelle rystelser og dermed skader på husene.
Er rystelserne under 5 mm. per sekund på almindelige huse og under 3 mm. i særligt vibrationsfølsomt byggeri, vil der normalt ikke opstå sætningsskader. Derimod kan den såkaldte komfortgrænse være overskredet, hvilket betyder, at der kan opstå rystelser og pudsskader.
I konklusionen anbefales en hastighed på 10 til 15 km i timen, hvilket minimerer faren for skader.
En anden ting er, at trafikmønsteret har ændret sig, så der er kommet væsentligt flere tunge personbiler på gaderne. Den tungeste el-bil vejer helt op mod 2,8 tons mod undersøgelsens varebil på 1,4 tons. Det taler for, at der indføres en hastighedsbegrænsning på 15 km/t.
Det bliver i sidste instans politikernes opgave at finde løsninger, og det er umuligt at gøre alle tilpas. De beslutninger, der vil skulle træffes, vil måske have en positiv effekt nogle steder men vil til gengæld medføre problemer andre steder.
Spørgsmålet er jo i virkeligheden: hvor store er de trafikale problemer i Ribe bortset fra rystelserne i de gamle huse? Det er dem politikerne bør forholde sig til.