Tekst & Foto Johnny Tauman
16. december 2019

Tror på det, han gør!
Kæmper virkelig for det!

Det er utrolig vigtigt – og så skal der konstant være fokus på målet – og vejen dertil krydres med vedholdenhed.

Da Peder Tørnqvist for godt 7 år siden første gang skrev på sin gruppe om Mølledammen og den manglende vedligeholdelse af vandløbene, vurderede han, at der nok var tale om en fejl. Han troede faktisk, at forvaltningen og det politiske udvalg sammen ville finde en løsning, som ville være til gavn for Ribes Kulturarv – i et ligeværdigt samspil med miljøhensyn.

I byrådet igen

”Hvorfor ser det sådan ud?” Sådan spurgte Peter flere gange i den sidste valgkamp – og nu kommer han så selv for anden gang i byrådet, når han afløser Mai-britt Andreasen (K) i en barselsperiode fra 1. januar til udgangen af maj. Og han vil stille spørgsmål!

Kommunen alene beslutter

Uanset hvilke styrelser – og ministerium – Peder Tørnqvist har spurgt, så er svaret det samme: ”Kommunen må vedligeholde som hidtil, altså som man gjorde ind til kommunesammenlægningen – efter de gældende regulativer. Natura 2000 og §3 er ingen hindring ift. at gøre dette”. Og det er kommunen som ene og alene træffer afgørelser i disse sager, hvilket flere politikere på Christiansborg og en enkelt minister har bekræftet.

Peder har ved ihærdig og vedholdende indsats samlet VIGTIG dokumentation.

Intet sket siden 2007

Men problemet er, at forvaltningen ved kommunesammenlægningen ændrede praksis, og siden 2007 er intet sket – men tvunget af omstændighederne må Esbjerg Kommunes Teknik & Miljø forvaltning nu indrømme, at 19 vandløbsregulativer ikke er blevet overholdt. ”Men sært nok så undlader de i oversigten Mølledammen, Stampemølleåen, Ribe Østerå og Kongeåen – her hvor de største udfordringer er”, siger Peder Tørnqvist til RYK IND RIBE, ”de 19 vandløb er slet ikke fyldestgørende ift. hvor mange steder regulativerne ikke er overholdt, så hvorfor fortæller man ikke bare det?”

Loven SKAL overholdes

Ved flere lejligheder, når Peter har spurgt om regulativerne og dermed vandløbsloven overholdes, har svaret været, at det gør vi ”som udgangspunkt”. Det er simpelthen ikke godt nok, – for loven SKAL overholdes. Loven kan ikke gradbøjes, for hvor er vi på vej hen, hvis en forvaltning blot ”som udgangspunkt” overholder regulativer og lovgivning? “Betyder det så også, at private blot kan gøre, som det nu passer en bedst – og bliver det afsløret, så dækker vi os bare ind under, at nu er vi også ved at rette op fremadrettet?  Det er jo fuldstændig uhørt”, siger en undrende Tørnqvist.

Ribes kulturarv

Esbjerg Kommune satser på bosætning. Det er noget, alle naturligvis bør have en stor interesse i og bidrage til – men hvorfor er man så ved at ødelægge en kulturarv, som har været en del af byens vartegn i 800 år?
Et skønt område hvor borgere og turister kunne sejle i robåde og på vandcykler, men som nu, med fuldt overlæg er ved at blive omdannet til et sumpområde midt Danmarks ældste by.

Aktive lodsejere = opmåling

”Efter at aktive lodsejere – med skarp juridisk bistand – nu for alvor er gået ind i kampen og har efterspurgt dokumentation for en lang række af det arbejde, som siden 2007 skulle have været udført, men som aldrig er foretaget, så er der nu pludselig kommet gang i opmålingen af Mølledammen”, siger Peder Tørnqvist – og spørger videre: ”Rigtig mange borgere overalt i vores kommune undrer sig over, at man udadtil går meget op i vores vandløbs ve og vel, når man samtidigt kan konstatere, at store vandområder og utallige småsøer siden 2007 er forsvundet pga. ingen eller yderst mangelfuld vedligehold”.

Ikke flere konsulentrapporter

”Heldigvis er der nu – på tværs af partiskel i byrådet – enighed om, at nok er nok. Nu skal der ske noget, hvilket jeg naturligvis er rigtig glad ved. Vi har ikke behov for at bruge flere skattekroner på den ene mere eller mindre ligegyldige konsulentrapport efter den anden,” slår Peder Tørnqvist fast. “Vi har alle behov for, at politikerne slår en streg i sandet – overtager styringen med, hvad der foregår og får sat gang i vedligeholdelse af vores vandløb i hele kommunen, ikke kun i Mølledammen”.

Presset opretholdes

Peder Tørnqvist er naturligvis rigtig glad ved, at så mange nu bakker om sagen, og at der efter mange års laden stå til, nu endelig ser ud til at ske noget i sagen. Men han ved også, at presset skal opretholdes – og sagen skal køre videre med uformindsket styrke. Der er meget, der skal indhentes.

Har du dokumenter eller anden form for viden – så send straks til Peder.

Har du viden – så til Peder

Alle som har været involveret i diverse vandløbssager siden 2007, og som ligger inde med dokumenter og afgørelser i disse, opfordres til at sende dem til Peder, som sammen med de rette personer vil lade alle disse indgå i sagen.

Venter nu på 7 gode år

Sagen kræver fortsat vedholdenhed – men efter 7 magre år kommer 7 gode år, så mon ikke det lykkedes til sidst?