Tekst og foto Hasse Jørgensen, søndag den 17. november 2024
Vil man noget, skal der tid til.
Og netop tid er en fællesnævner for Vester Vedsted Vingård og restauration Kammerslusen forstået på den måde, at det har taget tid at ”bygge” begge forretninger op, ligesom det tager tid at fremstille de produkter, de to leverer.
Fælles for Vester Vedsted Vingård og restauration Kammerslusen er også, at de begge er repræsenteret i en meget fornem bog, der netop er udgivet af forlaget Design Fordi og præsenteret ved en reception på Fanø Bryghus. Og temaet for bogen er netop tid. Titlen på bogen er ”Tid skal der til”
Der er tale om en meget unik bog ikke alene i faglig udførelse, hvor der ikke er sparet nogen steder. Papirkvaliteten er helt i top, og selve indbindingen følger også de gamle, faglige dyder. Alene det at få bogen i hånden er en nydelse. Som det blev sagt ved præsentationen af en gæst: det er en skulptur.
Dertil kommer, at tekstforfatteren Julie Svarre og fotograf Morten Fog hver på deres måde mestrer deres metier. Julie Svarres tekst er både poetisk og skildrende, hvilket gør det til en nydelse at læse bogen. Og Mortens Fogs billeder er fascinerende, hvor han formår at skildre historien og stemningen i fotografiet.
Det er forlaget Design Fordi i Varde, der udgiver bogen. Forlagsredaktør er Lars Thomsen.
Bogen fortæller hver sin historie om otte forskellige spisesteder i Esbjerg, Ribe og på Fanø.
Historien om Vester Vedsted Vingård er historien om, hvor det franske gourmetkøkken er kommet til Vestjylland, og hvordan tid betyder meget for hele processen med alle de ting, der fremstilles på Vingården. Hvordan man ikke kan få vinstokkene eller krydderurterne i haven til at vokse hurtigere, ligesom man ikke kan tvinge en høne til at lægge friske æg. Og det er historien om, hvordan tingene kommer fra jorden og havner på bordet.
(Artiklen fortsætter under billedet)
Historien om Kammerslusen er historien om, hvordan mening kan opstå af Kaos, hvordan forpagterparret Tinne og Niels fandt sammen og har holdt sammen i nu 25 år, og det er historien om, hvordan en ide bliver til virkelighed, når modparten blot siger ”Ja, hvis du synes”.
Fakta
De restaurationer, der er omtalt i bogen, er ud over Vester Vedsted Vingård og Kammerslusen Cafe Danmark, Esbjerg, Mundheld, Esbjerg, Fanø Bryghus, Fanø Krogaard, Fanø, Plates, Esbjerg, og Sønderho Kro, Fanø.
Bogen er solgt på forhånd, idet mange virksomheder har købt de første 4000 eksemplarer. Bogen kan dog stadig købes hos nogle af de restaurationer, der er omtalt i bogen.