Tekst & Foto: Johnny Tauman
28. august 2021

Arbejdet med at beskære siv og vandplanter i voldgraven er tilendebragt. Det samme gælder “kanalen” mellem Kongensgade og Albert Skeels Gade. Men hvorfor ikke gøre arbejdet helt færdigt, lyder det fra beboere i området. RYK IND RIBE har forelagt spørgsmålet for biolog Tomas Jensen fra Natur & Vandmiljø. Han siger: – ”Kanalen” mellem overgangen til Albert Skeels gade og Stampemølleåen er ikke et offentligt vandløb, men fra mine kollegaer har jeg fået følgende forklaring vedr. ”kanalen”.

Naturen skal selv løse denne opgave

Esbjerg Kommune skar siv i kanalen sidste år, og har i år vurderet, at tilvæksten af siv ikke har været af en karakter, så vand til-/frastrømning er hindret. Derfor er der ikke grødeskåret i den kanal i år.

Japansk Pileurt afventer plan

I samme ombæring kommer spørgsmålet vedr. bekæmpelse af Japansk Pileurt – specifikt neden for haverne frem mod åen. – Evt. bekæmpelse af japansk pileurt afventer, at der findes en velegnet metode, samt at der bliver vedtaget en indsatsplan, fortæller Tomas Jensen.

Vilkår for sejlads

En række lodsejere langs Albert Skeels Gade og Holme Vej er trætte af, at der nu er så megen grøde i Stampemølleåen, at det næsten er umuligt at sejle uden hele tiden at skulle holde pause og rense skruen.


– Selve Stampemølleåen er derimod et offentligt vandløb, og der grødeskæres én gang årligt, forklarer Tomas Jensen og oplyser: – I år blev grødeskæringen foretaget i uge 27. Det er sædvanligvis på det tidspunkt på året, at der grødeskæres dér, (i forbindelse med at der skæres ved Skibbroen). Det forventer han også sker næste år.
Vandløb som Stampemølleåen er som udgangspunkt åbne for sejlads med ikke motordrevne fartøjer (motorbådssejlads på de tidligere amtsvandløb er generelt forbudt), men Ribe Vesterå og Stampemølleåen neden for det tidligere el-værk, er en undtagelse (det følger af Ribe Amts sejladsregulativ). Som det er nu, er der – som RYK IND RIBE skriver i sin henvendelse – en ret til/mulighed for at måtte sejle der. Retten er ikke begrænset til bredejerne.

Stampemølleåen er imidlertid også et vandløb omfattet af såvel naturbeskyttelsesloven og habitatbekendtgørelsen, og udpegningen hedder ”vandløb med vandplanter”. Det betyder, at en aktivitet som motorbådssejlads, nødvendigvis må tilpasses den præmis, at der er vandplanter i åen. – Der er ingen tvivl om, at vandplanter kan være en udfordring for en propel på en motorbåd, men det er altså et vilkår for sejladsen på et vandløb som Stampemølleåen, lyder det fra Tomas Jensen.

Frit vandspejl i slotsgraven og kanalen

Når det er sagt, så skal der ros til de kommunale medarbejdere, som har udførte det årlige vedligeholdsarbejde i voldgraven og i “midter kanalen”. Det er skåret grøde og siv, og vandspejlet kan kruse sig i den blæsende vind.