Tekst og foto Hasse Jørgensen, lørdag den 16. november 2024
– Jeg har været udlært i ti år, men jeg har 15 års erfaring.
Ordene kommer med et stort smil fra tømrermester Niko Rehn, der netop har udvidet forretningen med et savværk på Gl. Grænsevej i Roager.
Det vender vi lige tilbage til. Først det med erfaringen.
Med 15 års erfaring på 10 år henviser Niko til sin tid på valsen som naver.
– Som naver starter du ikke klokken 7 og går hjem klokken 16. Da arbejder du ofte langt flere timer om dagen, og jeg har været rundt i Europa og Canada og set, hvordan man mange forskellige steder arbejder som tømrer, og jeg har lært meget af det, forklarer Niko, der for 3,5 år siden slog sig permanent ned i Ribe og for omkring tre år siden åbnede sin egen tømrerforretning.
Nu har Niko Rehn suppleret forretningen med eget savværk.
– Hvorfor det?
– For jeg vil gerne kunne lave tingene helt fra bunden. Fra det rå træ til det færdige produkt. I øjeblikket er jeg ved at skære træ op til et plankeværk, men jeg kan skære træ op til alt. Lige fra et enkelt bræt til planker til borde, gulve, eller hvad du vil have. Jeg har været med til at bygge træhuse i Canada, og jeg kan også skære bjælker op, der kan tappes sammen, lyder det fra Niko, der også fortæller, at han bruger dansk træ af sorten Douglas gran.
– Hvorfor dansk træ?
– Normalt kommer det meste træ brugt i Danmark fra Sverige og Tyskland, men jeg bruger træ, der næsten er lokalt, nemlig fra egnen omkring Silkeborg. Jeg kommer selv fra Kiel, og med de afstande, vi har i Tyskland, synes jeg, at Silkeborg næsten er lokalt i forhold til Ribe.
– Er dansk træ bedre end tysk eller svensk?
– Nej, det tror jeg ikke, men hvorfor transportere træet over flere hundrede kilometer i udlandet, når vi kan få det i Silkeborg? Det er mere bæredygtigt, slår Niko fast.
Vi kan slå fast, at Douglas gran er træ af en meget høj kvalitet og formstærkt.