Tekst & Foto: Johnny Tauman
28. januar 2021

RYK IND RIBE bringer en række aktuelle TEMAER.
Det andet handler om Faunapassagen langs Holmevej / Damvej samt Stampemølleåen. RYK IND RIBE har stillet følgende spørgsmål til direktør for Teknik & Miljø, Erik Jespersen.

Det store millionprojekt – hvordan virker opgangen af fisk mod gydepladserne i Ribe Østerå?
Er der foretaget målinger af omfang – og hvilke arter?
Stampemølleåen respekterer i vedligehold ikke regulativet?
Har Esbjerg Kommune planer om at oprense åen?
Eller vil Esbjerg Kommune afvente en anmeldelse fra en lodsejer, for loven skal vel respekteres?

Faunapassagen (arkivfoto)

Hvor effektiv er passagen?

Faunapassagen i Stampemølleåen tillader alle fiskearter at passere, det er der ingen tvivl om. Spørgsmålet er hvor effektiv passagen er, i og med at det ikke er hovedparten af vandet, der løber dén vej, hvorved en ukendt andel af fisk kan risikere at søge mod stemmeværkerne i Ribe By i stedet for mod faunapassagen. Efter statens etablering af passagen i 2012, er der de senere år truffet snæbler helt oppe i Gelså og Fladså, hvilket må antages at skyldes faunapassagen i Stampemølleåen.
Det er ikke undersøgt systematisk hvor mange, idet snæblerne blot er registreret i forbindelse med elfiskeri efter laks. Overvågning/undersøgelser er som udgangspunkt en statslig opgave.

Følger Ribe Amts praksis

Vedligeholdelsen af Stampemølleåen både op- og nedstrøms faunapassagen følger den praksis Ribe Amt fulgte, og dén er Esbjerg Kommune nødt til at videreføre indtil et nyt regulativ vedtager noget andet.
Den nedre del af Stampemølleåen vil være udsat for aflejringer, især i indersvingene, fordi vandføringen især i sommerhalvåret er alt for lille til at holde det relativt store åløb fri. Når den lille vandmængde fordeles på et større tværsnit, falder vandhastigheden, og det materiale åens vand transporterer, vil aflejres.
Derfor er der indersving, der for at overholde regulativets dimensioner, skal oprenses.

Arkivfoto optaget af Ove Detlevsen – viser smal passage nær Flyverbakken

Forventer oprensning efteråret 2021

Det samme gælder strækningen umiddelbart nedstrøms Haulund Bæks udløb, hvor sand fra Haulund bæk har aflejret sig.
Sådanne aflejringer oprenses fortrinsvis i månederne august-september, da det er her at sådanne indgreb gør mindst skade.
Esbjerg Kommune forventer at kunne rense op til regulativmæssige dimensioner i efteråret 2021.
Der vil primært være tale om oprensning i indersvingene.

Sådan hænger det sammen

De aflejringer, der pt. er i vandløbet vurderes ikke at have afstrømningsmæssig betydning, da 1) de høje vandstande i Stampemølleåen nedstrøms faunapassagen er styret af vandstanden i Ribe Vesterå og 2) tværprofilerne rigeligt modsvarer vandføringen. Tværprofilet målt i st. 1366, det sydligste af svingene ud mod omfartsvejen, ser ud som herunder. Når vandstanden i Ribe Vesterå falder til et niveau mellem kote 0 og -0,5 m (den blå streg på figuren flyttes nedad), så ser vandløbet i kombination med bredvegetationen meget ”lille” ud. De laveste vandstande i Ribe Vesterå ligger omkring -0,75 m.

(Foto af Erik Jespersen i collage på forsiden: Esbjerg Kommune)