Project Description

Tekst & Foto: Johnny Tauman
20. juli 2021

(Anden del af to)

– Nå Petersen! Kan vi så få historien om SVEA! Her kom der smil i øjnene hos den gamle Tage Duun. – Jeg er født Pedersen med ”d”, og det hedder jeg stadig!
Da Tage var ung, syntes han, at det var ”flottere” at hedde Petersen med ”t” – og det indførte han så bare overalt. TAGE DUUN PETERSEN. – Men da jeg så for nylig skulle have nyt pas, så ville jeg gerne have rettet tilbage til Pedersen, men fik svaret: – Det kunne de ikke tage sig af!
Derfor måtte jeg forbi præsten og have et nyt dåbsbevis til dokumentation.
Og sådan fik Tage sit fødenavn tilbage!


Det er ikke alle steder, at efternavnet er blevet rettet – på postkassen bor Petersen stadig i huset,

Svenskeren SVEA

Når der skulle være ”fest” hos ripenserne, gik turen ofte til Olga Nissens butik i Sønderportsgade, hvor en stor butiksrude fremviste flotte – nærmest kunstneriske chokolade kreationer. En stor sællert var ”amerikanske” flødeboller kreeret af frk. Rasmussen. I butikken fik kunderne en god snak med ”svenskeren” – et utroligt menneske, som elskede sit håndværk. ”Svenskeren hed Svea,” Hun var gift med Pepe, der drev sin tobakshandel i butikken lige ved siden af.

Risten SVEA

En dag for nylig havde Tage Duun Petersen besøg af Niels Petersen, der i sit arbejdsliv var postbud i Ribe. Da de stod i værkstedet, spurgte Niels ind til en gasprimus, som stod hengemt i et hjørne. – Er det mon en SVEA-rist, der er anvendt? Støbejernsristen blev set efter og navnet SVEA kunne tydeligt ses.

– Den har jeg været med til at fremstille i Pepes (Peter Andreasens) jernstøberi i Gråbrødregade, kunne Niels fortælle: – Her arbejdede jeg som helt ung først i 50´erne som arbejdsdreng. Jernstøberiet lå der, hvor snedkermester Blom senere fik værksted, og hvor der i dag er boliger.

Flere historier med Niels

Niels Petersen er en interessant person med masser af historie, som vi vil følge op på her i RYK IND RIBE. Han har bla. ud over jobbet som post været ansat i Bentzons Boghandel, Boston mfl.

Annonce